Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 8 jul 2018
Leestijd: 5 minuten

Culy ontdekt… de beste drop ter wereld bij Lakrids in Kopenhagen

Je hebt drop en je hebt luxe gourmet drop. En die laatste soort maken ze bij Lakrids. Dikwijls met spannende smaken als chili, salted caramel, blauwe bes en in veel gevallen ook een chocoladelaagje eromheen. Culy reisde af naar Kopenhagen om de kleinste dropfabriek ter wereld te bezoeken. Én om zelf drop te maken…

Wij Hollanders eten veel drop. Maar de Denen kunnen er al helemaal wat van. Toch is er een groot verschil in benadering: waar wij vaak nog altijd grote pondspakken zonder na te denken in onze mik stoppen, genieten de Denen van culinaire drop als de ultieme sweet treat. Wacht even, culinaire drop zeg je? Wat is dat?

Lakrids drop

Culinaire drop

Met culinaire drop bedoelen we ambachtelijke, met aandacht gemaakte drop. Luxe drop, zo je wil. In bijzondere smaken die prikkelen. Het was de Deen Johan Bülow die voor het eerst écht aan de gang ging met het maken van dit soort drop. Lakrids wordt nu gezien als de beste drop ter wereld, in uitdagende smaken als Mexicaanse habanero of fruit.

Maar al helemaal populair zijn de dropjes met een coating van chocolade. Soms nog met salted caramel, koffie of passievrucht. De combinatie drop + chocolade is misschien even wennen, maar als je ‘m eenmaal hebt geproefd, wil je niet anders meer. Verslavend lekker.

Lakrids Kopenhagen
Prachtige potten Lakrids drop

Lakrids

Lakrids veroverde Scandinavië en Duitsland al. Ook in Nederland kun je de luxe drop al een tijdje kopen, in winkels van de Bijenkorf. Next is Dubai, waar binnenkort de eerste brandstore van Lakrids wordt geopend.

En dan te bedenken dat het allemaal begon in het plaatsje Svaneke, op het Deense eiland Bornholm, met een grote liefde voor drop. Johan’s moeder inspireerde hem om werk te vinden dat hij met passie en hart en ziel kon gaan doen. De toen 18-jarige Deen kon zich niets leukers (en lekkerders!) voorstellen dan drop maken.

Hij begon zelf drop te maken in de keuken van zijn moeder. Op zijn 23e verkocht hij zijn drop voor het eerst vanuit een winkel in Svaneke. En met succes: binnen 2 uur was álles (8 kilo drop) schoon uitverkocht.

Op bezoek bij Johan Bülow in de Lakrids fabriek in Kopenhagen
Johan Bülow en zijn team heten ons welkom in de fabriek van Lakrids

Zilveren dropjes

Nu, 11 jaar later, is Lakrids onlosmakelijk verbonden met Denemarken. Dat merken we meteen zodra we landen op het vliegveld van Kopenhagen. Vanuit het vliegtuig loop je bijna meteen een winkel van Lakrids binnen. De potten drop staan uitgestald als luxe cosmetica. En de dropjes vallen op, vooral door hun ronde vorm, maar ook door hun kleuren (ooit weleens zilveren dropballetjes gezien?).

Tage bij verse drop van de lopende band
Tage haalt verse drop van de lopende band

We bezoeken de fabriek van Lakrids in Kopenhagen en ontdekken hoe ‘s werelds beste drop wordt gemaakt. Daar zijn twee methodes voor: de snelste duurt vier minuten, de langste vier uur (die soort noemen ze slow cooked drop). En dan zijn ze er nog niet, want de dropjes moeten ook nog hun kenmerkende ronde vorm en coating van chocolade of suiker krijgen.

Lange strengen drop in de dropfabriek

Maar laten we beginnen met de drop. Die wordt eerst gekookt en wordt vervolgens in een bak gepompt. Die is flink heet: 137 graden. Daarna gaat de drop door een buis die het in 9 strengen perst. Die gaan over een lopende band en worden aan het einde van hun reis in stukjes gesneden. Ze vallen van de band af in een grote trommel, die ze net zo lang ronddraait tot de dropjes balletjes worden.

Tage (spreek uit in je beste Deens: Teeje), de enthousiaste COO van Lakrids, trekt zó een stukje verse, warme drop van de band voor ons. Tussen je vingers is het kokend heet, maar eenmaal in je mond proef je verse, warme, superzachte drop. De lekkerste drop die we ooit hebben gegeten.

Zo wordt drop gemaakt bij Lakrids

Drop met chocolade

Maar nu moeten de dropjes nog een coating krijgen. Daarvoor gaan ze in andere ronddraaiende trommels, waar in 4 uur 140 dunne laagjes chocolade over de dropjes worden gespoten. In het begin lijken ze nog wat op chocoladerozijnen, maar na een paar uur zijn het echte ronde dropballetjes geworden. De dropjes plakken in de molen soms aan elkaar, waarbij de medewerkers van Lakrids de dropjes met de hand moeten lostrekken en weer terugdoen in de molen. Een arbeidsintensief werkje.

Om de dropjes ook nog een suikercoating te geven, gaan ze weer in andere trommels, waar ze maar liefst 20 uur moeten ronddraaien. Al met al kan het dus wel 24 uur duren om deze drop te maken. “Het duurt wel drie keer langer dan andere drop maken”, zegt Johan.

Drop krijgt een laagje chocolade bij Lakrids
De drop krijgt een coating van chocolade
Drop met chocolade

Try them all

Maar dan heb je ook wat: drop met witte chocolade en Scandinavische duindoornbes bijvoorbeeld. Of een andere limited edition: de 11 years anniversary-drop met een laagje Belgische melkchocolade, geïnspireerd op het eerste recept dat Johan 11 jaar geleden maakte (en stiekem onze favoriet).

Die smaken worden bedacht door Johan en zijn collega Francisca. Soms proberen ze wel 50 smaken uit in het lab. Van de duindoornbes alleen al hebben ze veel verschillende soorten geproefd, om te kijken welke het lekkerste resultaat opleverde. Nieuwe smaken laten ze dan ook testen door proefpersonen (waar kunnen we ons opgeven?)

Ook heel bijzonder: voor de vestiging van Lakrids in het Midden-Oosten ontwikkelde Francisca in haar smaak-lab twee exclusieve dropsmaken. Één met rozen, rode vruchten en witte chocolade, genaamd Rose of Dubai. Daarnaast maakte ze drop met pure chocolade en zeezout. We mogen ze proeven: allebei goddelijk. We rusten niet tot we álle smaken hebben geproefd…

Lakrids drop voor Dubai

Zelf drop maken

Na de rondleiding door de fabriek worden onze gebeden verhoord: we mogen zélf drop maken! Francisca en Tage hebben voor ons heerlijke, verse drop die we zelf op smaak mogen brengen met de lekkerste ingrediënten.

Maldon zeezout, fijn drop poeder, salmiak, rauw drop poeder en gekristalliseerde stukjes drop staan voor ons klaar en we mogen ze zelf toevoegen aan de drop. Daarna rollen we de drop op tot een lange sliert en snijden die in stukjes. Grappig genoeg maakt ieder van ons weer drop in een eigen, unieke vorm. Tage kan een bulderlach niet onderdrukken als hij onze creaties ziet.

Na een diner in de fabriek met Johan, Tage, Francisca, Fredrik (CEO) en andere medewerkers van Lakrids, waarbij we drie fantastische gerechten mét drop en bijpassende wijnen krijgen voorgeschoteld, kunnen we geen pap meer zeggen. En geen drop meer zien. Hoewel… ah, nog ééntje dan.

Ook benieuwd naar de luxe culinaire drop van Lakrids? Je kunt ze online kopen of bij de Bijenkorf.

Culy maakt zelf drop bij Lakrids
Zelfgemaakte drop van Culy x Lakrids
Nancy maakt drop bij Lakrids

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.