Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 8 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Video: deze zwarte ramen is beroemd in Japan

De stad Toyama in Japan heeft een heel beroemd gerecht: Toyama Black Ramen. Oftewel: zwarte ramen. Ze serveren het bij restaurant Ramen Iroha in Japan. Hun versie van de zwarte ramen is wel 5 keer uitgeroepen tot het beste gerecht van Japan. Maar hoe komt dit gerecht aan die zwarte kleur?

Zwarte ramen

Het gerecht staat bekend als Toyama Black Ramen. De locals noemen het echter Chuka Soba. Er zijn in Toyama vier of vijf restaurants die de zwarte ramen serveren, waaronder Ramen Iroha.

Oorspronkelijk komt het recept van Nishicho Taiki; een ramenshop even verderop. Daar zou het gerecht ongeveer 71 jaar geleden (in 1947) zijn uitgevonden door Seikan Aoiki. Hij bedacht het gerecht toen er schaarste was na de Tweede Wereldoorlog. Er was geen varkensbouillon of miso (veelgebruikte basisingrediënten voor ramen) voorhanden. Dat bracht de chefkok erop om sojasaus te gebruiken.

Zwarte ramen

Geheim ingrediënt

Maar hoe komt deze zwarte ramen aan zijn zwarte kleur? Er worden vijf verschillende soorten sojasaus gemengd voor de bouillon.
Zo’n soja-rijke bouillon lijkt misschien heel zout, maar hij wordt nog flink aangelengd en heeft daarmee een milde smaak.

Maar we zijn er nog niet: de zwarte ramen krijgt zijn kleur óók nog van een geheim ingrediënt dat ze niet prijs willen geven. Zou het inktvisinkt kunnen zijn? Of zwarte knoflook? Wij komen er niet uit…

Zwarte ramen

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.