Redactie
Redactie Inspiratie 25 mrt 2013
Leestijd: 3 minuten

10 musthave ingrediënten voor de vega voorraadkast

Hoewel het altijd slim is om bepaalde producten op voorraad te hebben, zijn er een aantal specifiek handig voor de vegetariërs, flexitariërs en veganisten onder ons. Als je de volgende producten in huis hebt creëer je na je werk in een handomdraai een superlekkere, gezonde vegetarische of veganistische maaltijd.

Persoonlijke voorkeuren en voedselallergieën buiten beschouwing gelaten natuurlijk. Wees creatief en stel je eigen ultieme lijst samen!

1. Tempeh. bomvol eiwitten en mineralen én licht verteerbaar. Blijft wel twee weken goed in de koelkast en enkele maanden in de vriezer. Als je eenmaal weet hoe je tempeh lekker klaar kunt maken ben je binnen de kortste keren verslaafd.

2. Tofu. Net als tempeh is tofu misschien niet het eerste waar je aan denkt bij ‘voorraadkast’, maar het is zeker essentieel in de vegetarische keuken. Gebruik tofu  voor gezonde spreads, in een quiche of een salade. Met silken tofu maak je binnen een mum van tijd de lekkerste desserts en romige dressings. Wat denk je van dit waanzinnig lekkere chocolade ijs of deze romige kokoscake?

3. Granen. Zeker voor vega’s en veganisten is het belangrijk om verschillende graansoorten af te wisselen: zo weet je zeker dat je alle benodigde voedingsstofffen binnenkrijgt. Denk aan: volkoren basmatirijst, zilvervliesrijst, quinoa, spelt, bulghur, couscous, maar ook gierst, kamut, boekweit en amaranth (de laatste twee zijn eigenlijk geen granen!).

Bron: Flickr

4.Bonen. Perfect als basis voor een stoofschotel, om spreads van te maken, maar ook heerlijk in een salade en zelfs om te verwerken in koekjes. Iedereen is natuurlijk bekend met linzen en kikkererwten, maar ook cannelloni bonen, witte bonen, zwarte bonen, adukibonen en edamame zijn handig om altijd in je kast te hebben. Zorg voor zowel gedroogde bonen als bonen uit pot: de gedroogde voor als je meer tijd hebt (toch lekkerder), die uit pot om doordeweeks snel een lekkere maaltijd van te maken.

5. Verschillende soorten ongezouten en ongebrande noten. Hiervan kun je nooit genoeg hebben. Heerlijk over een salade, door een curry, in een rijstgerecht of tapenade, in koekjes en als basisingrediënt voor het deeg van een rauwe taart. Bewaar noten altijd op een droge en koude plek.

6. Gedroogd fruit. Rozijnen, abrikozen, dadels, vijgen… Ze zijn niet alleen lekker om gewoon als snack te eten maar voegen ook een bijzondere smaak toe aan je gerechten. Lekker in combinatie met granen, een heerlijke toevoeging aan je zelfgemaakte muesli en goddelijk als basis voor een chutney.

Bron: Flickr

7. Vegetarische bouillonblokjes. Onmisbaar om snel een smakelijke soep van te maken. Handig: ze blijven lang goed. Trouwens niet alleen lekker in de soep, maar ook als smaakmaker van groenten en in hartige taarten.

8. Misopasta. Miso geeft smaak aan soep, dressings voor salades, groenten en tofu. Bewaard in de koelkast blijft het lang goed.

9. Tahin (sesampasta). een echte essential. Perfect om een snelle dressing van te maken in combinatie met knoflook en limoensap, heerlijk als dipsaus bij groenten, als spread op brood, over tofu of tempeh en natuurlijk in hummus.

10. Gedroogd zeewier. Te beginnen met nori: met de vellen maak je sushi, de nori flakes maken je eenvoudige doordeweekse rijstgerecht bijzonder. Kelp en kombu voeg je toe bij het koken van granen voor een lekkere smaak om te zorgen voor een betere vertering.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.