Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Video's 6 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Video: zo kun je sous-vide koken op het strand!

Sous-vide koken op het strand? Dat klinkt als gekkenwerk. Gelukkig is de chefkok in deze video niet voor één gat te vangen. Hij laat je zien hoe makkelijk het is en dat je slechts twee dingen nodig hebt (naast het strand zelf): een thermoskan met warm water én een goedkope plastic koeltas van de supermarkt.

Sous-vide koken op het strand

Cliff maakt in deze video sous-vide gegaarde zalm, couscous en groene asperges. Allemaal op het strand. En er komt geen luxueuze buitenkeuken aan te pas: Cliff staat gewoon achter een kampeertafel.

Er was al een andere bekende techniek voor sous-vide koken op het strand: met een koelbox. Alleen, zo stelt Cliff, wie wil er nou een koelbox meeslepen naar het strand? Goed punt. En ook: wie beschikt er tegenwoordig nog over een koelbox? Wij in ieder geval niet.

Nee, dan de goedkope plastic koeltas van de supermarkt. Die hangt gewoon boven de diepvriesproducten en met een beetje mazzel heb je er zelfs nog één in de kofferbak van je auto liggen.

sous-vide koken op het strand

Zo werkt het

Naast die koeltas heb je ook een thermoskan met gekookt water nodig. Als het goed is, blijft het water daarin met gemak de rest van de dag heet. De koeltas houdt door zijn isolerend materiaal niet alleen koud wat koud moet blijven, maar ook warm wat warm moet blijven. Dus giet je er wat heet water in, dan werkt ‘ie als warmhouder. En dat willen we, voor sous-vide koken.

Cliff stopt de stukken zalm in druk en sluitzakjes (check even of ze tegen hoge temperaturen kunnen!) met een klontje boter en een schijfje citroen. Peper & zout erbij, zakjes dichtdrukken en door met de asperges. De couscous doe je samen met wat heet water in een zakje.

sous-vide koken op het strand

En dan?

That is when the magic happens. In de keuken zou je de zakjes eerst helemaal vacuum trekken met een apparaat. Op het strand leg je het zakje op het zand en schep je er wat zand bovenop. Zo verplaats je de lucht in het zakje en wordt de boel dus gevacumeerd! Doe dit ook met de zalm en plaats daarna alle zakjes in de koeltas. Zorg dat ze op de bodem liggen, in een rechte lijn.

Giet de rest van het hete water in de koeltas en zet de tas rechtop in het zand. Schep er weer wat zand op, net zoals je met de druk en sluitzakjes hebt gedaan. 30 minuutjes wachten en tadááá: je hebt sous-vide gegaarde zalm, couscous en asperges… op het strand!

sous-vide koken op het strand

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.