Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Restaurants 1 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Voor Spaanse gerechten met een bijzondere twist moet je bij Parallel Amsterdam zijn

Wie denkt een typische Spaanse tapasbar binnen te lopen, is bij Parallel Amsterdam aan het verkeerde adres. Wat je er dan wel vindt? Gerechten met een Spaanse invloed, maar vooral verrassende smaakcombinaties en bijzondere twists. O, en een ruim aanbod aan wijn om de avond compleet te maken.

Parallel Amsterdam werd twee jaar geleden gestart door twee Nederlandse jonge mannen, Imre Swaanswijk en Roel de Haas. Zij deden samen de hotelschool, waarna Imre stage liep in Barcelona en Roel ondernemerservaring opdeed. Samen verwezenlijkten ze een paar jaar later hun droom om een eigen zaak te beginnen, met Alvaro Santiago als Spaanse chef.

Afbeelding van sharing platter van Parallel Amsterdam
Bron: Facebook Parallel Amsterdam

Beide mannen werken nog steeds in de bediening van het restaurant, en stralen een enorme passie uit voor hun vak. Maar het meest indrukwekkende aan Parallel zijn niet de breinen erachter, maar het eten zelf, dat perfect is uitgedacht én bereid.

Het menu bij Parallel Amsterdam

De kaart is niet zomaar ingedeeld in standaard gangen of het vlees-vis-vega-onderscheid, maar in het soort gerechten. Begin bijvoorbeeld met de raw-sectie: wat dacht je van avocado-gazpacho, zeebaarsceviche met zoeteaardappelganache of steak tartaar met XO saus, geïnspireerd op het recept uit Hongkong maar dan met Ibéricoham?

Andere categorieën zijn bijvoorbeeld tender & soft (waar de Iberico ribs met rozemarijn en gerooste aardappel bij horen), warm-cold (met bijvoorbeeld inktvis met kimchi en gedroogd zeewier voor wat umami), comfort en juist out of the box. Gerookte avocado met gefermenteerde cassave en koffiedressing, iemand?

Afbeelding van Iberico ribs van Parallel Amsterdam
Bron: Facebook Parallel Amsterdam

Het moge duidelijk zijn: de chefs bij Parallel experimenteren graag met verschillende smaken en stoppen veel dingen bij elkaar in gerechten. Soms is dat net iets té, maar veel vaker zijn de ingrediënten perfect in balans. En dat voor een heel betaalbare prijs!

De typisch Spaanse borrelhapjes als patatas bravas en padrónpepers zijn uiteraard wel aanwezig, maar zelfs daaraan wordt soms een twist gegeven. De crema catalana krijg je bijvoorbeeld met citruscompote en kaneelijs.

Afbeelding van Parallel Amsterdam
Bron: Facebook Parallel Amsterdam

Door de fijne hapjes en de uitgebreide wijnkaart is Parallel Amsterdam kortom de perfecte plek voor een goede borrel of diner. Ook de setting helpt daaraan mee: houten tafels gecombineerd met industriële betonnen muren en zwart staal maken het een plek die zowel stijlvol en modern als heel gezellig is.

Voor goed Spaans eten in een fijne sfeer hoef je allang het vliegtuig niet meer in, maar kun je gewoon naar de Overtoom.

Het adres van Parallel Amsterdam

Overtoom 495-497
1054 LG Amsterdam

Parallel is op dinsdag t/m vrijdag geopend van 16.00 uur tot middernacht en op zaterdag en zondag vanaf 14.30 uur. Reserveren kan uiteraard online.

Meer Spaanse restaurants:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.