Redactie
Redactie Dineren 25 jul 2015
Leestijd: 4 minuten

The Duchess

Van de ondernemers achter onder andere MOMO en Izakaya opende onlangs The Duchess in Amsterdam haar deuren: een chique restaurant in de voormalige KAS BANK en binnenkort onderdeel van het gloednieuwe W Hotel. Dit is de ideale plek voor een avond luxe dineren, zien en gezien worden.

Op verschillende plekken vind je herinneringen aan de vorige bestemming van het pand, welke worden gecombineerd met meubels en interieurstukken uit de belle époque. Dit is tevens de grootste bron van inspiratie geweest voor zowel de inrichting als de sfeer van het restaurant.

Een leuk detail zijn de klokken in het begin en aan het einde van het restaurant, die hier altijd al hebben gestaan het geheel nog meer uitstraling geven.

The Duchess

Wat betreft de gastvrijheid snappen ze het bij The Duchess ook helemaal. Nog voor de entree word je verwelkomd en eenmaal binnen brengt de vriendelijke hostess je naar je tafel. Hier kennen ze de kunst van het in de watten leggen meer dan goed.

De menukaart bestaat uit hors d’oeuvres (welke worden aangeduid als veelal koude, lichtere gerechten) en plats (welke staan voor de warme hoofd- en bijgerechten). Centraal staat de tafel, waarop je in verschillende rondes de gerechten gepresenteerd krijgt. Deze kun je vervolgens delen, waarbij wordt aangeraden om met twee personen zes hartige gerechten uit te kiezen.

Culy ontdekt…

Zelf nemen we plaats op een maandagavond. Een avond die rustig begint en al vrij snel bijna alle plekken in het restaurant doet vullen. Met uitzicht op de open keuken hebben we een prachtplek, maar de muziek staat wel zó hard dat we de helft van de bediening amper kunnen verstaan. Dit wordt naarmate de avond vordert alleen maar erger door het steeds groter wordende aantal gasten.

Het kiezen van een aperitief blijkt nog een opgave doordat de drankjes zijn opgedeeld per categorie, bijvoorbeeld punches en shrubs. Wij gaan voor de chique-klinkende Le Spritz de St. Germain: vlierbloesemsiroop met prosecco en soda. Tip: drink vooraf een cocktail aan de prachtige bar, je zult er geen spijt van krijgen.

Niet veel later verschijnt er een elegant bord met zeebaarscarpaccio in olijfolie, koriander en tomaat op tafel. De smaken zijn subtiel, maar perfect gedoseerd.

Dit geldt ook voor de salade Niçoise die in niets – op de hoofdingrediënten na – lijkt op de klassieker en wordt gepresenteerd met licht geschroeide plakjes tonijn, ei-mimosa, boontjes, krieltjes en taggiasche olijven. Daarbij konden we de mini-donuts met foie gras en vijgenjam niet weerstaan.

Dan is het tijd voor de tweede ronde die in ons geval in het teken staat van pasta. Samen delen we de spaghetti met boter en Osceitra kaviaar (klinkt simpel, is waanzinnig) en een superbrede papardelle met langzaam gegaarde short ribs (krachtig en vol van smaak). Alsof er een engeltje aan het werk is gezet!

Na een korte pauze gaan we door met wat de ster van de avond zou moeten worden: de Beef Wellington. Samen met ten types of mushrooms (een simpel bakje lekkere, maar saai gebakken paddenstoelen) en groene asperges met Parmezaan en balsamico-azijn (precies zoals je zou verwachten) wordt het malse vlees gepresenteerd.

Helaas blijkt het deeg niet overal gaar en flauw, wat zorgt voor een nare bijsmaak. Zonde!

Om de avond af te sluiten kiezen we twee desserts, Chocolate Explosion en The Ice Cream Lady, niet wetende wat er zou volgen…

Dan verschijnt een vriendelijke jongeman aan tafel met een enorm chocolade-ei en thermoskan, waarmee hij vloeibaar stikstof op de chocolade giet. Op het bord valt het ei open en zien we een breed scala aan goddelijkheden van chocolade: mousse, truffels, fudge, brownies en zelfs macarons.

The Ice Cream Lady blijkt een man te zijn (helemaal niet erg) met een kar met daarop een KitchenAid en hetzelfde kannetje vloeibaar stikstof.

Hiermee maakt hij à la minute ijs van gecondenseerde melk, wat wordt versierd met toppings naar keuze (in ons geval eetbare bloemen, bessen en knettersuiker met amandel).

knettersuiker

Het verdict

Tja, wat valt er nog te zeggen over een zaak waar ze zó goed weten wat ze moeten doen om hun gasten in de watten te leggen?

Op een paar foutjes na was het eten waanzinnig, maar voor de (hoofd)prijs die je hier betaalt zijn we van mening dat alles perfect zou moeten zijn. Wel hebben we niets op te merken op de bediening en ook het interieur is meer dan prachtig.

Als de muziek de volgende keer een flinke tik zachter mag en het deeg van de Wellington goed gaar is, is de kans groot dat we met een gerust hart terugkomen voor een avond genieten van pure luxe en gastvrijheid.

The Duchess vind je aan de Spuistraat 172 te Amsterdam. Aan het einde van dit jaar opent ook het W Hotel, waarbij The Duchess de culinaire aspecten zal verzorgen. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.