Redactie
Redactie Restaurants 28 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

MOER in Amsterdam: groenten in de hoofdrol in een voormalige Michelin-garage

Groentes zijn het nieuwe vlees; dat heb je vast wel mee gekregen. Onze vegetarische recepten zijn populairder dan ooit en overal poppen restaurant op die groenten in de hoofdrol zetten. Zo ook MOER in Amsterdam.

Bij dit duurzame restaurant spelen groentes de hoofdrol en zijn vlees en vis de figuranten. Carnivoren hoeven dus zeker niet thuis te blijven: vlees is niet verboden bij MOER, maar staat alleen in de bijrol. Een beetje zoals we ook meemaakten bij nhow in Rotterdam.

De menukaart

Maar, wat kun je dan wel verwachten bij MOER, gehuisvest in een voormalige Michelin-garage? Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch, borrel en diner. Chefkok Dirk Mooren (eerder werkzaam bij De Kas, het Conservatorium Hotel en Panache) maakt van simpele ingrediënten opvallende gerechten.

Het idee is simpel: je gaat voor het chef’s menu in 4, 5 of 6 gangen. Niet nadenken, gewoon doen en je laten verrassen door Dirk. Dit menu volgt lokale oogsten en seizoenssmaken.

MOER: een spannend groenterestaurant in Amsterdam

Wat aten we dan zoal bij MOER?

Een rode biet verschijnt bijvoorbeeld geroosterd, gepureerd en als kroepoek op één bord. Een oester wordt als amuse opgevrolijkt door Granny Smith appel en een schuim van rode kool: een briljante vondst, wat ons betreft.

Ook van de panna cotta van aardappel werden we vrolijk, evenals het geroosterde eendenboutje als hoofdgerecht. En het voorgerecht van ‘witlof met kaas’? Dat bleek een fantastisch gekarameliseerd lofje te zijn, met een pittig schuim van kaas. Hoezo zou groente saai zijn?!

Enne, geen zin in een meer-gangen menu? Er zijn ook verschillende à la carte opties, zoals steak (jawel!), risotto of een catch of the day. Allemaal biologisch en waar mogelijk duurzaam geproduceerd.

En verder?

MOER is onderdeel van het Tire Station Hotel in Amsterdam, onderdeel van de Conscious Hotels groep. Maar het voelt absoluut niet als een hotelrestaurant; je ziet de ingang van het hotel, laat staan de receptie, niet eens!

En zoals gezegd, is de locatie een voormalige garage. Het gereedschap om banden te verwisselen hangt nog steeds aan de muur. Planten mengen organisch met industriële elementen en via een gigantische glazen pui zijn de bar en het terras met elkaar verbonden.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.