Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Inspiratie 28 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Mooi initiatief: bak een #voedselbanketletter en steun de Voedselbank!

Nederland is een culinair rijk land, maar helaas zijn er nog altijd 135.000 mensen afhankelijk van de Voedselbank. En daarom slaan Unox en de voedselbanken de handen ineen voor een hartverwarmend initiatief. En jij kan meehelpen!

Unox bedacht daarom het recept voor een hartige banketletter met een rookworst erin: De Voedselbanketletter! Superlekker natuurlijk, maar het idee is dat Nederlandse thuisbakkers vooral zélf aan de slag gaan. Het originele recept vind je hieronder, maar varieer er vooral lekker op los.

Super sympathiek!

Zo’n hartige banketletter is niet alleen lekker, maar ook heel erg sympathiek. Want voor iedere online geplaatste #Voedselbanketletter doneert Unox er één aan de voedselbanken!

Daarom roepen ook wij van Culy alle Nederlanders op om een Voedselbanketletter te bakken. Zet er een foto (of video!) van op Facebook en/of Instagram met de hashtag #Voedselbanketletter. Inzenden kan t/m 31 december 2017. Hieronder zie je al een aantal inzendingen van anderen!

Wat heeft de Voedselbanketletter eigenlijk met Unox te maken?

De Voedselbanketletter wordt gebakken in aanloop naar de Nieuwjaarsduik. Dat Unox al sinds jaar en dag verbonden is aan de Nieuwjaarsduik, weet je misschien wel. Maar wat misschien nog onbekend voor je was, is dat Unox ook al heel lang met voedselbanken samenwerkt.

Tijdens de Nieuwjaarsduik komt dit dus allemaal samen. Voedselbanken Nederland staat dan ook helemaal achter dit initiatief.

Enne, moet er dan perse een Unox-worst in zitten?

Nee hoor! Iedereen kan zijn eigen variant bakken. Op unox.nl staan een aantal recepten waar een Unox product in verwerkt is, maar dit is niet verplicht om mee te tellen voor de donatie.

Dan tot slot: hoe tellen ze de inzendingen op social media dan?

Iedere Voedselbanketletter die op Facebook of Instagram gezet wordt met de hashtag #Voedselbanketletter kunnen ze op het Unox hoofdkantoor tellen. Zo weten ze precies hoeveel er gebakken zijn én hoeveel ze er vervolgens kunnen doneren aan de mensen die het extra hard nodig hebben.

Tijd voor het recept!

Voor 4 personen:

  • 1 Unox Gelderse rookworst (van 285 gram)
  • 1 rol verse bladerdeeg
  • 2 eetlepels Calvé Broodje Unox Saus, of andere lekkere saus
  • 7 gram hele ongebrande amandelen
  • 1,5 gram mosterdzaad
  • 1 ei, losgeklopt

Rol het bladerdeeg uit en leg de plak op het aanrecht. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg bakpapier op een bakplaat en zet de plaat buiten de oven.

Haal de rookworst koud uit de verpakking. Snijd de hem bij de kromming om de halve centimeter een flink stuk in aan de binnenzijde, zodat er net geen losse plakjes ontstaan. Hierdoor kan de worst redelijk recht worden gelegd, zodat hij makkelijker in bladerdeeg kan worden gewikkeld.

Snijd het bladerdeeg in de lengte doormidden. Strijk in het midden over de gehele lengte een dun laagje Calvé Broodje Unox saus en leg de worst erop. Rol het bladerdeeg om de worst heen en druk de uiteinden van het bladerdeeg tegen elkaar. Als er aan de uiteinden van de plak een beetje deeg overblijft, kan dit worden weggesneden. Buig nu de banketletter in de vorm van de letter V.

Smeer met een kwastje een beetje ei over de letter en bestrooi ‘m vervolgens met de amandelen en het mosterdzaad. Leg hem op de bakplaat met het bakpapier en schuif de plaat in de voorverwarmde oven. Na 30 minuten is jouw Voedselbanketletter klaar!

Oja: deze hartige banketletter kan op verschillende manieren worden gegeten. Het is een bijzondere toevoeging aan een stamppot, maar het is ook een erg leuke én lekkere borrelhap. Snijd hem daarvoor in kleine stukjes van een paar centimeter breed. Serveer de Broodje Unox Saus er in een feestelijk schaaltje bij.

In samenwerking met Unox

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.