Culy
Culy Inspiratie 28 dec 2017

Mooi initiatief: bak een #voedselbanketletter en steun de Voedselbank!

Nederland is een culinair rijk land, maar helaas zijn er nog altijd 135.000 mensen afhankelijk van de Voedselbank. En daarom slaan Unox en de voedselbanken de handen ineen voor een hartverwarmend initiatief. En jij kan meehelpen!

Unox bedacht daarom het recept voor een hartige banketletter met een rookworst erin: De Voedselbanketletter! Superlekker natuurlijk, maar het idee is dat Nederlandse thuisbakkers vooral zélf aan de slag gaan. Het originele recept vind je hieronder, maar varieer er vooral lekker op los.

Super sympathiek!

Zo’n hartige banketletter is niet alleen lekker, maar ook heel erg sympathiek. Want voor iedere online geplaatste #Voedselbanketletter doneert Unox er één aan de voedselbanken!

Daarom roepen ook wij van Culy alle Nederlanders op om een Voedselbanketletter te bakken. Zet er een foto (of video!) van op Facebook en/of Instagram met de hashtag #Voedselbanketletter. Inzenden kan t/m 31 december 2017. Hieronder zie je al een aantal inzendingen van anderen!

Wat heeft de Voedselbanketletter eigenlijk met Unox te maken?

De Voedselbanketletter wordt gebakken in aanloop naar de Nieuwjaarsduik. Dat Unox al sinds jaar en dag verbonden is aan de Nieuwjaarsduik, weet je misschien wel. Maar wat misschien nog onbekend voor je was, is dat Unox ook al heel lang met voedselbanken samenwerkt.

Tijdens de Nieuwjaarsduik komt dit dus allemaal samen. Voedselbanken Nederland staat dan ook helemaal achter dit initiatief.

ACTIE – Traditioneel wordt er tijdens de Nieuwjaarsduik geld ingezameld voor de voedselbanken, dit jaar wordt er een toffe extra actie aan gekoppeld. Duik de keuken in en deel op Facebook of Instagram een hartige Voedselbanketletter onder de hashtag: #Voedselbanketletter (reposten van deze foto mag ook) en laat deze tot minimaal 2 januari staan. —> Op 1 januari worden alle Voedselbanketletters onder #Voedselbanketletter geteld, per foto wordt er één hartige Voedselbanketletter gedoneerd aan de voedselbank. Inspiratie nodig? Ik bakte deze lekkere winterletter gevuld met zuurkool, ananas, mosterd en rookworst. #Voedselbankletter #voedselbanken #unox #samenwerking

A post shared by Brenda Hoff (@brendakookt) on

Enne, moet er dan perse een Unox-worst in zitten?

Nee hoor! Iedereen kan zijn eigen variant bakken. Op unox.nl staan een aantal recepten waar een Unox product in verwerkt is, maar dit is niet verplicht om mee te tellen voor de donatie.

Dan tot slot: hoe tellen ze de inzendingen op social media dan?

Iedere Voedselbanketletter die op Facebook of Instagram gezet wordt met de hashtag #Voedselbanketletter kunnen ze op het Unox hoofdkantoor tellen. Zo weten ze precies hoeveel er gebakken zijn én hoeveel ze er vervolgens kunnen doneren aan de mensen die het extra hard nodig hebben.

WIN EEN EXEMPLAAR VAN MIJN GUILTY PLEASURES KOOKBOEK! Zo richting het einde van het jaar gooien we er nog even een toffe eindejaarsactie tegenaan. In aanloop naar de Nieuwsjaarsduik 2018 roep ik jullie allemaal op om een #Voedselbanketletter te bakken: een hartige banketletter met daarin rookworst, knakworst etc. Deel jouw Voedselbanketletter op Instagram of Facebook onder de hashtag #Voedselbanketletter, dan doneert #Unox voor IEDERE gedeelde letter één letter aan de #voedselbanken. Win-win want jij hebt een goed excuus om de keuken in te duiken én je doet de 135.000 mensen die gebruik maken van de voedselbanken een groot plezier. De actie loopt van 22 t/m 31 december, redelijk kort dag dus maar zo’n Voedselbanketletter is in stukjes ook héérlijk om te serveren op oudejaarsavond. Ik maakte een letter met zuurkool en die is súper leuk en lekker om te maken. Wat je nodig hebt: – 125 gr spekblokjes – 1 gesnipperd uitje – 1 Unox rookworst – 300 gr zuurkool – 150 gr belegen strooikaas + extra – witte peper – 1 rol vers bladerdeeg – 1 ei Het recept is onwijs simpel: alle ingrediënten tot aan het bladerdeeg even opbakken. Vulling op het bladerdeeg scheppen, bladerdeeg oprollen en in gewenste vorm kneden. Smeer de bovenkant in met losgeklopt ei, bestrooi hem met kaas en bak de #Voedselbanketletter 25 minuten op 200 graden in de oven. Check voor meer receptinspiratie unox.nl/voedselbanketletter. ONDER IEDERE OMF VOLGER DIE MIJ TAGT IN HUN #VOEDSELBANKETLETTER POST VERLOOT IK EEN EXEMPLAAR VAN MIJN GUILTY PLEASURES KOOKBOEK! #sp

A post shared by sabine_koning (@ohmyfoodnessnl) on

Tijd voor het recept!

Voor 4 personen:

  • 1 Unox Gelderse rookworst (van 285 gram)
  • 1 rol verse bladerdeeg
  • 2 eetlepels Calvé Broodje Unox Saus, of andere lekkere saus
  • 7 gram hele ongebrande amandelen
  • 1,5 gram mosterdzaad
  • 1 ei, losgeklopt

Rol het bladerdeeg uit en leg de plak op het aanrecht. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg bakpapier op een bakplaat en zet de plaat buiten de oven.

Haal de rookworst koud uit de verpakking. Snijd de hem bij de kromming om de halve centimeter een flink stuk in aan de binnenzijde, zodat er net geen losse plakjes ontstaan. Hierdoor kan de worst redelijk recht worden gelegd, zodat hij makkelijker in bladerdeeg kan worden gewikkeld.

Snijd het bladerdeeg in de lengte doormidden. Strijk in het midden over de gehele lengte een dun laagje Calvé Broodje Unox saus en leg de worst erop. Rol het bladerdeeg om de worst heen en druk de uiteinden van het bladerdeeg tegen elkaar. Als er aan de uiteinden van de plak een beetje deeg overblijft, kan dit worden weggesneden. Buig nu de banketletter in de vorm van de letter V.

Smeer met een kwastje een beetje ei over de letter en bestrooi ‘m vervolgens met de amandelen en het mosterdzaad. Leg hem op de bakplaat met het bakpapier en schuif de plaat in de voorverwarmde oven. Na 30 minuten is jouw Voedselbanketletter klaar!

Oja: deze hartige banketletter kan op verschillende manieren worden gegeten. Het is een bijzondere toevoeging aan een stamppot, maar het is ook een erg leuke én lekkere borrelhap. Snijd hem daarvoor in kleine stukjes van een paar centimeter breed. Serveer de Broodje Unox Saus er in een feestelijk schaaltje bij.

In samenwerking met Unox

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Mooi initiatief: bak een #voedselbanketletter en steun de Voedselbank!
Sluiten