Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 8 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Luc: fijne huiskamer met indrukwekkende gerechten in het centrum van Utrecht

Restaurant Luc zit op een super centraal plekje in Utrecht: middenin het centrum, in de doorloop van en naar winkelcentrum Hoog Catharijne. We waren er zelf al talloze keren langsgelopen, maar als we dan eindelijk eens gaan dineren bij Luc, slaan we onszelf voor het hoofd dat we hier nooit eerder zijn binnengewandeld.

Wat van de buitenkant een pijpenlaatje lijkt, is in werkelijkheid een grote maar knusse ruimte die wel drie verdiepingen beslaat. Elk van die verdiepingen beschikt weer over eigen hoekjes en nisjes waar je lekker kunt eten. Gewoon met z’n tweetjes, maar ook juist met een groep. Je wordt omringd door een blauwgroen interieur met veel planten. Genoeg om naar te kijken dus.

Luc Utrecht
Bron: Luc Utrecht

Luc in Utrecht

Maar we kijken vanavond vooral naar dat wat op ons bord ligt. Dat Luc zo in de doorloop van de stad zit, blijkt zowel een vloek als een zegen voor de chef. Want als je hier alleen neerploft voor een stukje appeltaart met een kop koffie, ontzeg je jezelf de heerlijke gerechten van chef Stijn Campman. En die zijn echt het proeven waard.

Hoewel hij ook goed zorgt voor de mens die alleen maar even zo’n stukje appeltaart komt eten. Of een burger. “Dat moeten dan ook wel de lekkerste appeltaart en de lekkerste burger zijn”, zegt Stijn resoluut. Ga je dineren, dan kun je à la carte bestellen, of je laten verrassen met een chef’s menu van 2 of 3 gangen.

Steak tartare bij Luc

Steak tartare om voor terug te komen

Luc is de eerste eigen zaak van de chef, hij runt ‘m samen met zijn compagnon, die onder andere ook is aan een paar van die andere goed aangeschreven zaken in Utrecht: Le Jardin, Simple en Het Ketelhuis. En dat zijn hart en ziel in al die borden zit, merk je meteen.

We proeven bijvoorbeeld een heerlijke steak tartare met crème van gerookte eidooier, gegrilde rode ui en ingemaakt mosterdzaad. “De steak tartare hebben we al vanaf het begin (3,5 jaar geleden) op de kaart staan, maar steeds op een iets andere manier”.

Het is mooi, met de hand gesneden vlees met een lekkere bite, dat waanzinnig goed samengaat met het rokerige van de eidooier. En dan heb je nog het zoetje en het bittertje van de gegrilde rode ui en het zure van de mosterdzaadjes. Alleen al voor dit gerecht komen we met liefde terug.

Het andere voorgerecht, ingelegde zalm met flan van rode biet, springt van het bord qua kleuren en smaken. Grappig dat de aardse smaak van biet zo mooi samengaat met de zilte en ietwat zoete smaak van de zalm. De crème van paling die we erbij krijgen, snijdt dan weer dwars door al die smaken heen. Mooi.

Lengfilet bij Luc

Gezellig huiskamer-gevoel

Ook onze hoofdgerechten eten we gretig op. De gebakken palmkool die we bij de lengfilet geserveerd krijgen, is fantastisch. Lekker chewy en die textuur werkt fijn bij de zachte vis en romige aardappelmousseline en beurre blanc. Ook hier weer ingelegde mosterdzaadjes. De cuisson van de vis is precies goed: lekker stevig en goed sappig.

Sukade bij Luc

Ook de sukade kan ons wel bekoren: mooie cuisson en leuke garneringen op het bord. Zo wordt de gepofte biet geflankeerd door ingemaakte rode ui: een topcombinatie. We krijgen er crème van bataat, uienjus, ingelegde gele biet en peterselie-olie bij. Kleurrijk, maar vooral heel smakelijk.

En dan komt toch ook weer dat gezellige huiskamer-gevoel van Luc om de hoek krijgen: bij de hoofdgerechten krijgen we een schaaltje met handgesneden friet (leuk: hele dikke en dunne bij elkaar, dus kies je favoriet) en een salade met ingelegde radijs en kaantjes.

Friet en salade bij Luc

Suikerbrood-liefde

Maar eet je niet te vol aan die frietjes: als toetje wil je namelijk ook beslist het suikerbrood met vanille-ijs en gesuikerde pecannoten proeven. Als je fan bent van wentelteefjes (en wie is dat niet?!) komen al je dromen samen uit op dit bord: chewy, knapperig, kruidig en zoet. Hij staat trouwens ook op de lunchkaart, als een zoete tosti van suikerbrood met ijs.

Het andere dessert: pannacotta van chocolade met witte chocolade en chocoladecake gedrenkt in likeur is prima, maar niet heel bijzonder. Dan zouden we toch liever nog een portie van dat suikerbrood bestellen…

Dessert van suikerbrood bij Luc

Lunchen bij Luc

Overigens kun je bij Luc ook heel lekker lunchen met bijvoorbeeld een California brioche roll (rivierkreeftjes, kippendij, spicy mayo, ingelegde groenten, koriander), shakshuka met zuurdesem toast en de beroemdste gepocheerde eieren van Utrecht.

Het adres van Luc:

Voor Clarenburg 8

3511 JE in Utrecht

Openingstijden: Luc is op maandag geopend van 11:00 tot 22:00 uur, op dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 22:00 uur en op zondag van 11:00 tot 20:00 uur. 

Meer van dit soort restaurants in Utrecht:

Luc restaurant Utrecht
 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.