Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 13 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Waan je in de dumplinghemel bij Shanghai Bistro

Shanghai Bistro zegt het maar vast duidelijk: ze zijn not made in China. Daarmee bedoelen ze dat álles in deze nieuwe Amsterdamse hotspot vers wordt gemaakt. Van de steamed buns tot aan de ice tea en de dumplings. Dit is Chinees streetfood van hoog niveau.

De drukke straten van Shanghai

Het restaurant is opgericht door Tim van Hattem en chef Francis Tavarez: hij kookte voorheen bij sterrenrestaurant Bord’eau**. De mannen laten zich bij Shanghai Bistro inspireren door de smaken uit de Chinese keuken en de drukke straten van Shanghai. Dat belooft fantastisch streetfood.

En dat blijkt het ook te zijn, als we Shanghai Bistro gaan ontdekken. Het is van dat eten waar we sowieso dol op zijn (bao’s, dumplings, buikspek), maar chef Francis tilt het echt naar een hoger niveau. Zijn technieken, uitvoering en smaakcombinaties zorgen ervoor dat dit the food of our dreams is.

Shanghai Bistro

Crazy good

Op het menu van Shanghai Bistro prijken ondermeer steamed buns, dumplings (gestoomd en gebakken), knapperig buikspek met pickles, char sieuw, softshell krab met glazuur van zwarte peper en ‘crazy good’ mosselen met pittige zwarte bonen.

Het draait hier allemaal om food to share: kleine gerechten tussen de 8 en 12 euro die je deelt met je tafelgenoten. Daarnaast is er een ‘chef’s menu’ met de 6 gerechten die de chef die dag het allerbeste vindt. Als het buikspek die dag bijvoorbeeld bijzonder goed is gelukt, krijg je dat zeker op je bordje.

Shanghai Bistro

Buikspek

Dat buikspek heeft trouwens sowieso een lange geschiedenis: chef Francis was toen hij bij Bord’eau werkte al heel lang bezig met het beste recept voor buikspek. Toen het hem eindelijk was gelukt, dacht hij: hier moet ik zelf wat mee doen. Toen kwam het idee van Shanghai Bistro.

Bij Shanghai Bistro wordt het buikspek met een hamer met spijkers bewerkt. Het vet gaat daardoor naar één kant van het vlees en dat levert supersappig, zacht buikspek op dat toch ook stevig is. En met zo’n lekker krokant korstje. Ook de saus die we erbij krijgen is top en de zest van citroen en limoen snijdt er mooi doorheen en maakt het fris.

Dat is ook een beetje de signatuur van het restaurant: alle gerechten worden afgemaakt met flink wat zest van citrus. Het is een perfecte match: het maakt de gerechten licht, fris en nooit eentonig of zwaar.

Shanghai BIstro / dumplings

Hoogtepunten

Naast het buikspek beleven we meer hoogtepunten vanavond: de dumplings met buikspek zijn mollig, sappig, zacht en je proeft gewoon dat het deeg vers is gemaakt (zoals álles hier vers wordt gemaakt). En we hebben het nu nog steeds over de ‘crazy good’ mosselen met een saus van zwarte bonen (waanzinnige smaken!).

Ook zijn we erg verrast door de bao met krokante garnaal. In een tijd waarin de bao’s je bijna om de oren vliegen, is deze versie misschien wel het hoogst haalbare.

Een verse zelfgemaakte steamed bun, zacht en licht, sappige, vlezige garnaal in een krokant korstje, fantastische huisgemaakte xo saus, frisse limoenmayonaise en een pickle van komkommer die is ingelegd in sushi-azijn. Wow.

Shanghai Bistro / bao buns

Open till late

Shanghai Bistro is van woensdag t/m zondag open vanaf 16:00 uur. Reserveren kan tot 19:00 (even bellen), daarna mag je gewoon lekker binnenwandelen voor een plekje.

Ook fijn: het restaurant en de keuken zijn tot laat open. Je kunt hier dus nog lekker laat tafelen of naar binnen voor een hapje en een drankje aan de bar.

En dat drankje wil je hier doen, want naast spannende cocktails (wij proefden een heerlijke Matcha Mule) beschikken ze hier over een toffe wijnkaart en een uitstekende huiswijn.

Spoiler: er is een geheime tuin. Sorry.

Shanghai Bistro is inmiddels gesloten en gaat verder als Dimsum District in The Food Department in Amsterdam (de nieuwe foodhal in Magna Plaza). 

Shanghai Bistro / matcha mule
Shanghai Bistro / mosselen zwarte bonen
Shanghai BIstro / buikspek
Shanghai Bistro

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.