Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 23 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

Roberto’s Amsterdam bestaat 25 jaar: tijd voor een parade van pure klassiekers

Er zijn maar weinig restaurants die hun 25-jarig jubileum halen. Toch is het Roberto’s Amsterdam – gelegen in het Hilton – gelukt: ze vieren deze herfst hun 25-jarig bestaan. Dat vieren ze met eten uiteraard: héél veel eten. De chefs ontwikkelden een jubileummenu met maandelijks wisselende gerechten. Vanaf 2 oktober kun je aanschuiven en je smaakpapillen in de watten laten leggen. Wij mochten alvast proeven van dit bijzondere menu.

Misschien ben je al tig keer langs Roberto’s gefietst: het restaurant is immers gelegen in het Hilton in Amsterdam, middenin de stad. Hier serveren ze al 25 jaar gerechten volgens de pure, authentieke Italiaanse keuken. “Italiaans in alle facetten”, noemen ze die filosofie.

Leverpaté Nino Bergese

Smaken van vroeger

Die begon trouwens bij general manager Roberto Payer, die vond dat er behoefte was aan zo’n traditioneel Italiaans restaurant op niveau, in Amsterdam. Samen met Executive Chef Franz Conde is hij verantwoordelijk voor de keuken van Roberto’s. En ze stellen hoge eisen: zo wordt er alleen gewerkt met de állerbeste producten, die ze met regelmaat uit Italië importeren. Van de sappigste San Marzano tomaten tot aan de Prosciutto uit Nebrodi (Sicilië).

Ook speelt de achtergrond van Roberto een grote afkomst: smaken en bereidingen die hij zich herinnert uit zijn jeugd, worden ook op de kaart gezet. Een gerechtje als mozzarella e conserva di pomodori bijvoorbeeld: verse kaas met gepureerde tomaten uit een weckpot, zoals die vroeger in de winter werden geconserveerd, als er geen verse tomaten waren.

Chef Franz Conde en Roberto Payer

Parade van pure klassiekers

Om zijn jubileum in stijl – en met smaak – te vieren, serveert Roberto’s nu een jubileummenu. En dat is smullen.

Casoncelli pasta uit Bergamo bij Roberto's Amsterdam

Het lekkerst vonden we deze Casoncelli alla Bergamasca: een gevulde pastasoort uit Bergamo (een stad in de Italiaanse regio Lombardije). De pastachef van Roberto’s, Michele Piazzalunga, komt uit die stad. De vulling is gemaakt met onder andere kalfsvlees, salami, amaretti en peer. Daarbij zit een saliesaus met boter, Pancetta, verse salie en Parmezaanse kaas.

Het viel ons vooral op hoe al dente al dente eigenlijk kan zijn: de pasta van Roberto’s is stevig en heeft daardoor een heerlijke bite.

Cacio e pepe van Roberto's

Cacio e Pepe zoals ‘ie hoort te smaken

Dat geldt ook voor de pasta uit het volgende gerecht: spaghetti ‘Cacio e Pepe’. Een echte klassieker, die vanwege zijn simpliciteit eigenlijk alleen écht lekker is, als ‘ie écht goed is bereid. Met de beste ingrediënten. Dat zit wel snor bij Roberto’s. Geraste Pecorino Romano, zwarte peperkorrels en spaghetti: meer gaat er niet in dit gerecht (en er is dus ook niets om je achter te verstoppen, als kok!).

De chefs van Roberto’s gebruiken voor dit gerecht trouwens spaghetti di Gragnano, trafilati al bronzo: pasta die in de stad Gragnano wordt gemaakt, met behulp van bronzen mallen. Daardoor krijgt de pasta een mooie ruwheid en hecht de saus ook beter aan de pasta.

Een ander bijzonder gerecht uit de reeks is Ligurische rode mul, die heel simpel wordt opgediend met wat mooie tomaten en kappertjes. Puur en op en top Italiaans.

Ligurische mul bij Roberto's

Klassieke tafelbereidingen

Tijdens het jubileum worden bij Roberto’s ook de klassieke tafelbereidingen heringevoerd. Onder een passende naam: Roberto’s Teatro. “Omdat goede ambachtelijkheid zo belangrijk is”, vertelt Roberto hierover. “We zijn vergeten wat een goede kelner doet.”

Daarom zie je in het restaurant onder andere hoe de chef verse pasta bereidt in een Parmezaanse kaas. En hoe hij een hele eend aansnijdt voor het gerecht van eend met sinaasappel, volgens 16e eeuws recept. Het gerecht was de oorspronkelijke voorloper van het Franse canard à l’orange.

Tafelbereiding van eend bij Roberto's
Eend met sinaasappel

Tutti a Tavola

Heb je meer zin in een uitgebreide familielunch, dan kun je op zondag bij Roberto’s aanschuiven, voor een Italiaanse familielunch. Tussen 13:00 en 16:00 uur lunch je zoals de Italianen dat doen.

Wil je liever een kijkje in de keuken nemen? Executive chef Franz Conde geeft in december 4 masterclasses, waarbij je fantastische Italiaanse gerechten leert maken. Van verse pasta tot aan vis- en vleesgerechten. Aanmelden kan via de site.

Het adres van Roberto’s Amsterdam:

Hilton Amsterdam
Apollolaan 138
1077 BG Amsterdam

Roberto’s Amsterdam is elke dag geopend voor ontbijt, lunch en diner. Kijk op de website voor de openingstijden en om te reserveren. 

Meer te gekke Italiaanse restaurants:

Gekookte perzik met vanille-ijs
Pura Cucina Italia: het boek van Roberto's

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.