Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Inspiratie 24 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Herbruikbare rietjes schoonmaken: zo doe je dat

Goed nieuws: steeds meer restaurants starten met een plasticdieet en maken daarom geen gebruik meer van wegwerprietjes. En misschien dat jij voor je kids ook wel herbruikbare rietjes gebruikt. Maar hoe maak je die krengen schoon? Dat leggen wij je uit!

Om de plastic soep tegen te gaan en dus beter voor het milieu te zorgen, ruilen steeds meer bedrijven en mensen wegwerprietjes in voor herbruikbare rietjes. Zero waste anyone?!  Maar ze moeten natuurlijk wel schoongemaakt worden. En wij weten hoe.

Herbruikbare rietjes schoonmaken

Hoe vaak je moet schoonmaken is grotendeels afhankelijk van wat er wordt gedronken door het rietje. Drink jij of je kind alleen water, dan mag je het schoonmaken zelfs uitstellen naar één keer per week. Maar drink je er ook iets anders mee, zoals melk of een smoothie, dan is het verstandig om het rietje direct schoon te maken.

Zeker na het drinken van een sapje dus, moet je het rietje zo snel mogelijk vanbinnen afspoelen. Dit om te voorkomen dat de overgebleven restjes van het drinken blijven plakken.

Herbruikbare rietjes schoonmaken

Dit heb je nodig

  • Warm water
  • Afwasmiddel
  • Een pijpenrager of een dun borsteltje
  • Eventueel: zuiveringszout

Zo ga je te werk

Spoel het rietje af
Zorg ervoor dat je de onderkant van het rietje dichthoudt en dan aan de bovenkant van het rietje het water in laat lopen. Laat het na een paar seconde los en herhaal dit een stuk of drie keer. Zijn sommige stukjes een beetje hardnekkig – door bijvoorbeeld een smoothie – doe dan hetzelfde, maar blaas door de opening voor je loslaat.

Scrub het rietje
Neem het borsteltje of de pijpenrager en doe hier wat afwasmiddel op. Doe het borsteltje in het rietje en schrobben maar. Doe dit aan beide uiteinden van het rietje. Vergeet ook niet om de buitenkant van het rietje meteen even mee te pakken!

Voeg zuiveringszout toe
Heb je het gevoel dat het toch nog niet helemaal schoon is? Doe dan ook wat zuiveringszout op het borsteltje en scrub net zoals je hiervoor hebt gedaan.

Spoel het nog even na
Als het schoonmaken erop zit, spoel het rietje dan nog ongeveer een minuut lang af met warm water, om alle zout- en zeepresten te verwijderen. En done! 

De schoonmaak tools kun je in Nederland onder andere hier kopen bij bol.com en wehkamp.nl.

Meer handige schoonmaak tips?

Rietjes schoonmaken

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.