Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Restaurants 20 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Restaurant Watergang in Amsterdam: een culinaire ‘table d’hôte’

Begin dit jaar opende Restaurant Watergang in Amsterdam: een table d’hôte. Dat is een begrip afkomstig uit chambres d’hôtes, ofwel de Franse Bed & Breakfasts. Daar schuiven gasten ‘s avonds samen met andere gasten én hun gastheer aan lange tafels voor een diner bestaande uit streekproducten.

Traditioneel is dat een dagmenu voor een vaste prijs, en dat is ook bij Watergang zo: het ‘intieme restaurant’ serveert een maandelijks wisselend vijfgangenmenu.

Weinig keuzemogelijkheden dus, maar wél genieten. En dat allemaal in het voormalige La Cacerola in de Weteringstraat, dat er al sinds de jaren ’50 zat en waarvan de sfeer een beetje is behouden. Leuk detail: Watergang is een ander woord voor Wetering.

Het menu bij Restaurant Watergang

Het restaurant serveert een vijfgangenmenu voor € 46,- euro, dat ook te bestellen is door vegetariërs. Wat je precies krijgt opgediend, is een verrassing, maar op het laatste menu stonden bijvoorbeeld kalfswang met bloemkoolcrème, beurre noisette en kalfsjus, en gepekelde makreel met rode biet en mandarijn.

Er wordt standaard brood met boter en kippenleverpaté en vichyssoise met salsa verde vooraf geserveerd, en het menu is uit te breiden met oesters en kaas.

De gerechten worden bereid door chef Tim van Grootheest, die eerder kookte in sterrenrestaurant Bord’Eau, en sous-chef Mattijs Pasman, bekend van onder andere De Kas en RIJKS. In de winter koken zij vooral uit de ietwat boerse Noord-Franse keuken, in de zomer komen gerechten uit Zuid-Frankrijk, Spanje en Italië aan bod. Zo wordt ook gebruikgemaakt van verschillende seizoensgroenten.

Knusse boel

Ook de wijnen zijn lekker Mediterraans: Frans, Italiaans en oké, een paar Duitse. De wijnkaart begint klein, maar wordt steeds uitgebreider.

Het leuke aan Restaurant Watergang is dat het lekker knus is: er kunnen 40 mensen zitten, en meer kunnen er ook niet reserveren. Zo kun je zo lang blijven zitten als je wilt, om je volledig onderdeel te voelen van de Franse table d’hôte.

Precies waar je moet zijn voor een fijne avond gezellig én culinair genieten, dus.

Het adres van Restaurant Watergang in Amsterdam

Weteringstraat 41
1017 SM Amsterdam

Het restaurant is van woensdag t/m zaterdag open van 18:00 tot 00:00 uur en op zondag al vanaf 12:30 uur. Mogelijkheden om te reserveren vind je op de site – ook voor groepen, waar het kleine restaurant natuurlijk perfect voor is.

Meer restaurants in Amsterdam:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.