Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 13 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Puur en ruig bij vegetarisch restaurant Bois in Zaandam

Toen we hoorden dat er in Het HEM in Zaandam een nieuw restaurant zou openen met Arvid Schmidt aan het roer (Entrepot in Amsterdam), wisten we: dat gaat iets gaafs worden. Inmiddels weten we dat we er met Bois een nieuw vegetarisch restaurant bij hebben met een pure en ruige kookstijl.

In een oude kogelfabriek

In augustus 2019 lieten we ons al betoveren door de intrigerende ruimte die Het HEM is. Deze oude kogelfabriek op het Hemburgterrein (op de grens van Amsterdam en Zaandam) kan nog het beste worden omschreven als een creatieve broedplaats. waar het draait om kunst, muziek, eten, boeken en gemeenschap.

Je kunt je wel voorstellen dat zo’n voormalige kogelfabriek een toffe industriële uitstraling heeft en dat maakt het ook een interessant decor voor een restaurant. Voorheen kon je er eten bij restaurant Europa, inmiddels beschikt Het HEM over een nieuw, vegetarisch restaurant: Bois.

Vegetarisch chef’s menu

Arvid Schmidt ken je misschien nog wel van restaurant Entrepot: die heerlijke plek aan het Entrepotdok in Amsterdam waar je ons elke avond ongevraagd neer zou mogen zetten. Met Bois gaat hij een nieuw avontuur aan, samen met Tim Martinus en Boris Sanders, die ook bij Entrepot werkten.

Aan Missethoreca vertelt Arvid: “We gaan een volledig vegetarische ervaring bieden met een 12 gangen menu, aangevuld met bio-dynamische en natuurlijke wijnen en sappen. We gebruiken veel wildpluk van zowel van land als zee, maar ook lactofermentatie, garums, gaan zelf inmaken en werken met een open vuur.” Daarbij schenken ze een rijke selectie biodynamische wijnen.

Puur en ruig

Elke maand bedenkt het team van Bois een nieuw vegetarisch menu en slaan ze aan het wildplukken, fermenteren, roken en koken op open vuur. Hun stijl beschrijven ze als “puristisch en ruig”. Dat klinkt als een combinatie van zaken die wij niet willen missen.

Sowieso is het een goed idee om even dat pontje te pakken richting Het HEM: naast Bois vind je er ook nog eens restaurant Zanini (waar HotMamaHot huishoudt) en zuurdesembakkerij Solinger.

Het adres van restaurant Bois:

Het HEM
Warmperserij 1
1505 RL Zaandam

Openingstijden: vrijdag t/m zondag, op zaterdag ook open voor lunch. Je mag ook altijd zonder reservering binnenlopen voor een glas wijn en wat snacks. 

De leukste vega/vegan restaurants in Nederland

HEM in Zaandam
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.