Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants Bijgewerkt: 10 nov 2025
Leestijd: 3 minuten

Deze Franse patisseriechef stort zich in hartje Amsterdam helemaal op het maken van canelés

Kun jij je je eerste canelé nog heugen? Wij wel. Dit iconische gebakje uit Bordeaux omhult een combinatie van zoet, bitter en chewy die al even uniek als memorabel is. Dat een Franse patisseriechef zich nu in Amsterdam heeft genesteld om de gebakjes te verkopen, vinden we dus een uit-ste-kend nieuwtje. Enchantée Les Petits Canelés!

Can(n)elés

Even voor de goede orde: canelés (met één of twee l’en) zijn donkerkleurige, geribbelde custardgebakjes in de vorm van een cilinder.

In geboortestad Bordeaux al eeuwen vaste prik, in onze contreien kunnen we de laatste jaren pas van een opmars spreken. Zo krijgen we ze steeds vaker als friandise bij toprestaurants, serveert Wijnbar Paskamer ze met een toef eendenlevercrème en zorgt Fort Negen dat ook hun meterslange wachtrijen ermee kennismaakten.

Recept voor cannelés (die verrukkelijke Franse gebakjes)

Vergis je echter niet door de toegenomen toegankelijkheid; cannelés maken is en blijft een staaltje vakmanschap waar zelfs ervaren bakkers voor terugdeinzen. Niet alleen moet je de strijd aan willen gaan met koperen bakvormen (alternatieven van siliconen of RVS bestaan, maar zijn niet het echte werk), het controleren van factoren als rijstijd en temperatuur is cruciaal wil je je cannelé perfect gebakken uit je vorm zien ploppen.

Hoewel we ons daar bij Culy al (met succes!) aan hebben gewaagd, laten we de uitvoering toch ook graag over aan de specialist. En dat er nu een in canelés gespecialiseerd zaakje in Amsterdam zit, maakt dat laatste wel erg makkelijk.

Les Petits Canelés Amsterdam

Les Petits Canelés heet het winkeltje. Alsof de naam nog niet charmant genoeg is, zit het ook nog eens in een immer gezellig stukje Jordaan. Binnenin laat het concept zich vooral erg makkelijk interpreteren: er worden canelés verkocht en dat doen ze goed ook.

Corentin – één van de eigenaren – is afkomstig uit Bordeaux en weet daardoor als geen ander hoe het gebakje hoort te smaken. Na een carrière in IT besloot hij zijn hart te volgen en zichzelf toe te leggen op het bakken ervan.

In de afgelopen vijf jaar verkocht hij zijn creaties op verschillende markten in Amsterdam en van daaruit werd een eigen winkeltje een logische stap. Les Petits Canelés werd zijn vaste uitvalsbasis om canelés to go te verkopen aan mensen uit de buurt en daarbuiten.

Koffie, matcha en sinaasappel

Het concept is dus heerlijk rechttoe rechtaan, met less is more als credo. Verwacht dan ook geen eindeloos menu met gekke smaken maar een select aantal geperfectioneerde opties met ruimte voor variatie. Zo kun je momenteel naast de classic ook nog kiezen voor koffie, matcha of sinaasappel. Kokos stond in het verleden tussen dat rijtje en wij zijn benieuwd met wat voor smaken ze nog meer gaan komen.

Ook leuk: in hun webshop (let wel: bestellingen zijn enkel op te halen in de winkel) kun je de gebakjes ook in grotere hoeveelheden bestellen. Heb je wat te vieren, dan bouwen ze er bij Les Petits Canelés bijvoorbeeld met liefde een toren van.

Adres en openingstijden Les Petits Canelés

Eerste Lindendwarsstraat 11-H,

1015 LE Amsterdam

Les Petits Canelés is geopend van woensdag t/m zaterdag.

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
  2. Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
  3. Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
  4. Kip jambalaya (een Southern klassieker)
  5. Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.