Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 27 okt 2025
Leestijd: 2 minuten

De treacle taart is het gebak van je dromen (en hier haal je ‘m!)

Culy’s Melvin at een treacle tart bij DOUGH in Amsterdam en snapt nu waarom Britten er zo aan verknocht zijn. Deze klassieke taart met een vulling van golden syrup, broodkruim en citroen is een favoriet in het Verenigd Koninkrijk, maar moeilijk te krijgen in Nederland. Bij het net geopende DOUGH in Amsterdam staat ‘ie op de kaart en daar fiets je graag voor om.

De treacle taart is romig en stroperig met een frisse toon van citroen die de zoetheid in toom houdt. Je eet hem lauwwarm met room, custard of gewoon zo uit de hand.

Waar komt treacle vandaan?

Treacle tart ontstond in het Verenigd Koninkrijk in de tweede helft van de 19e eeuw, toen suikerstroop betaalbaar en populair werd. De taart was huiselijk gebak. Eenvoudig te maken met restjes brood en een blik siroop in de kast.

@goodfood

If you cut the crusts off your sandwiches, this one’s for you! 🍞 Use leftover bread, or crusts, to make homemade breadcrumbs for this zero-waste take on a treacle tart. A classic British pud, it’s sweet, zesty and fiery. Will you be giving it a go? The full recipe is at the link in our bio or search ‘Treacle Tart’ on our website where you can find thousands of thoroughly tested recipes available for free. #GoodFood #FoodTok #NoWasteRecipes #ZeroWaste #DessertRecipes

♬ original sound – GoodFood

Zelf treacle taart maken

Thuis maken is overigens ook goed te doen. Begin met een zanddeegbodem. Meng bloem, koude roomboter en een snuf zout tot een kruimig deeg en bind met een ei of een beetje koud water.

Laat het deeg rusten in de koelkast, rol uit en bekleed een lage vorm van ongeveer twintig centimeter ermee. Prik gaatjes in de bodem en bak hem kort blind. Zo blijft hij stevig onder de vulling.

Voor de vulling heb je golden syrup, fijne broodkruim en citroenrasp met een beetje sap nodig. Roer er een ei en een scheut room door tot je een glanzend mengsel krijgt dat net van de lepel loopt.

Giet dit in de voorgebakken bodem en bak tot de rand goudbruin is en het midden net gezet. Laat de taart daarna even staan zodat de siroop kan ontspannen en snijd aan terwijl hij nog lauw is.

Wie graag met maten werkt, kan voor de bodem uitgaan van 200 gram bloem en 100 gram koude boter. Voor de vulling werkt een verhouding van ongeveer 250 gram golden syrup, 120 gram fijne broodkruim, 50 milliliter room, één ei en de rasp plus een eetlepel of twee sap van één citroen.

Bak de bodem tien minuten in een hete oven en zet daarna terug naar rond 160 graden, tot de vulling net niet meer wiebelt.

Golden syrup is het geheim

Golden syrup is de sleutel tot de typische smaak van de treacle. Je vindt het bij grotere supermarkten, toko’s en online. Vervangen door gewone schenkstroop kan, maar de smaak wordt donkerder en minder fris.

Fijne broodkruim geeft tot slot de mooiste textuur. Een snuf grof zeezout in de vulling trekt alle smaken omhoog.

Zo haal je een Brits icoon in huis dat we in Nederland te weinig proeven en dat de moeite ruimschoots waard is.

>DOUGH, Polonceaukade 4, Amsterdam

@theculinarybee

Maldon Salt Gypsy Tart. A lesser known British Pud- but one that is utterly fantastic. Very reminiscent of a Treacle Tart in texture and flavour, which hails from Kent originally. Ingredients (Pastry) 235g plain flour, plus extra for dusting 165g fridge cold butter, cubed 1 egg, whisked with 1 Tbsp Ice Cold Water 1/2 Tsp Vanilla Extract (For the filling) 410g tin evaporated milk, chilled 260g dark soft brown sugar 1 tbsp @maldonsalt flakes, plus extra for sprinkling Method 1) Preheat your oven to 180°C/160°C Fan. Blend the pastry ingredients together into a food processor until a ball forms. Wrap in cling film and chill for 30 minutes- 1 hour. 2) Using either a disposable baking dish or a tart tin, gently grease with a little butter. Dust your work surface with flour and roll out the dough. Scrunch a piece of baking parchment and add to the pastry base. Full with baking beans and blind bake for 20-25 minutes. 3) To make the filling, whisk together the evaporated milk, sugar and a pinch of salt. Use an electric mixer (or a stand mixer using the whisk attachment) on full power for 20-25 minutes until the mix becomes light, airy and creamy. 4)Pour it into the pastry case and bake for 12-15 minutes. Remove it from the oven and leave to cool completely. Optionally garnish with extra salt and serve with cream. . . . #gypsytart #butterscotchtart #bakeoftheday #happybaking #sugarcoma #dessertgasm #fallbaking #weekendbaking #toffeelove #dessertsofinstagram #desserttime #dessertgasm #tastydessert #sweetdessert #timefordessert #lovedessert #dessertrecipe #easydesserts #easydessert #englishdesserts #englishfood #norwichfood #britishfood #kentfood #treacletart

♬ Married Life (From “Up”) – Gina Luciani

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. 7x recepten voor een relaxed etentje thuis (+ toetjestips!)
  2. Dit is de truc waardoor pompoen snijden en schillen eindelijk makkelijk wordt
  3. Lasagne met garnalenragù en rokerige habanero-olie
  4. Mexicaans stoofvlees (barbacoa) met polenta
  5. Ode aan Jonnie Boer: Zwolsche Stoof
  6. Sauzige gnocchi ovenschotel met mozzarella en Italiaanse worstjes van Nonna

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎁

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.