Culy Homemade: matcha cannelés (de mooie kleur krijg je er gratis bij!)
Matcha heeft Nederland in sneltreinvaart veroverd. Je vindt het dit fijne Japanse groenetheepoeder plots in allerlei warme en koude drankjes terug, in koekjes en in gebak. Deze matcha cannelés doen de trend eer aan, want los van hun waanzinnige kleur smaken ze ook fantastisch.
Cannelés staan heel hoog op ons favorietenlijstje wanneer het op Franse baksels aankomt. Deze klassieker is heerlijk om bij de koffie te serveren of als dessert met een bolletje ijs.
Voor sommige mensen is het maken van cannelés intimiderend, maar laat je niet bang maken: het valt reuze mee. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je het beslag lang genoeg laat rusten; hier wordt de smaak alleen maar lekkerder van.
Recept: matcha cannelés
- Snijd het vanillestokje doormidden en schraap met de botte kant van een mes het merg eruit.
- Stop de merg, het uitgeschrapen vanillestokje en de volle melk in een steelpan en breng aan de kook. Draai het vuur uit en laat idealiter tenminste twee uur trekken zodat alle smaken uit het vanillestokje in de melk trekken.
- Maak het beslag door de eidooier, het hele ei, de suiker, de bloem, de matcha en de gesmolten roomboter bij elkaar te doen en goed te mengen. Roer tot een gladde massa.
- Verwarm de melk opnieuw en voeg het al roerend beetje bij beetje toe aan het beslag. Voeg als laatste de rum toe. Mix het geheel eventueel met een staafmixer om klontjes te voorkomen. Laat het beslag tussen de 24 en 32 uur rusten in de koelkast voor de optimale smaak.
- Smeer de canelévormpjes in met een dun laagje roomboter. Voor het ultieme resultaat kun je de binnenkant daarna bestuiven met wat bloem en het overtollige bloem eruit tikken.
- Verwarm de oven voor tot 250 graden Celsius.
- Giet het beslag in de vormpjes tot een halve centimeter onder de rand. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Draai dan de temperatuur terug naar 200 graden Celsius en bak nog eens 20 minuten.
- Haal de cannelés uit de oven en stort direct op een rooster zodat ze gelijkmatig kunnen afkoelen.
- Bewaar de matcha cannelés niet in een luchtdichte verpakking. Laat ze op het aanrecht staan en eet binnen een dag; dan zijn ze het allerlekkerst!
Meer bakrecepten:
- Culy Homemade: smeuïge chocoladetaart met koffie-meringue en hazelnoten
- Culy Basics: makkelijke citroencake met maanzaad en glazuur
- Culy Kids: makkelijk cakepops maken met witte chocolade