Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 14 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Ga naar Larette voor de cereal milkshake (en meer NY geïnspireerde gerechten)

Culinaire suggesties doorgeven aan het grotere publiek: als Culy-redactie maken we graag er onze missie van. Wat dat betreft hebben we een nieuwe hotspotstip voor op je lijstje: Larette. Dit restaurant slash cocktailbar in Amsterdam-Oost houdt de deuren open voor iedereen die niet vies is van een vleugje New York City in Nederland…

…én voor liefhebbers van elegante gerechten met de nodige aandacht voor culinaire en visuele details.

Halte voor lekker eten

Larette is geopend sinds november 2021. Lastige timing natuurlijk, met de kort daarna volgende lockdown. Gelukkig zijn de restaurants inmiddels weer open en kan Larette weer op volle toeren draaien. ”Het restaurant voelt nu als een schip dat weer helemaal op koers is”, vertelt de bediening enthousiast.

De naam van het restaurant is een samentrekking van de namen van de oprichters: drie Amsterdamse vrienden Laurence, Rex en Texas. ”En als je een apostrof tussen de l en de a zou plaatsen, dan krijg je het Franse woord l’arrêt, wat halte betekent. Dat zijn we natuurlijk ook: een halte om te stoppen voor cocktails en tot in de puntjes verzorgd eten”.

Cocktail bij Larette Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Knipoog naar New York

Inspiratie voor de zaak ligt in het New Yorkse Meatpacking District (die hippe wijk en broedplaats van dito restaurants). Dat zie je terug in het interieur (industrieel met fluwelen meubels, verwijzingen naar de New Yorkse skyline, knalroze toiletten) en in het menu.

”De gerechten knipogen naar de nationaliteiten die er in New York rond huppelen, dat is het geintje”, wordt ons verteld. Dat kan natuurlijk alle kanten opgaan, maar Larette weet er een fris en harmonisch geheel van te maken, zo ontdekken we later.

interieur bij Larette Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Frisse voorgerechten

Zo trappen we de avond af met twee mooie voorgerechten. De borden zijn met zorg opgemaakt, de kleuren opgewekt en vrolijk. Er is bijvoorbeeld de huisgerookte heilbot, badend in romige karnemelksaus en met frisse druppen olie.

Maanzaad en flinterdunne radijsjes zorgen voor een knappertje, dille voor meer diepgang. Echt zo’n zalig voorgerecht dat prikkelt: romig en toch fris en met aangename nasmaken.

Huisgerookte heilbot met karnemelk bij Larette Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Ook de burrata met courgette en brunoise van appel en komkommer zit in die frisse hoek. De knapperige ingrediënten doen de romige bol alle eer aan. Beide voorgerechten worden bovendien erg blij van het brood met geklopte kruidenboter: illustratie van de met zorg uitgekozen ingrediënten en Larettes oog voor (visuele) details.

Burrata met courgette bij Larette Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
Brood met geklopte boter bij Larette
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Elegantie en creatieve bijgerechten

We halen opgelucht adem wanneer we zien dat het hoofdgerecht (short ribs met crème van knolselderij, ingelegd mosterdzaad en gegrilde bosui) geen overdadig grote portie blijkt te zijn. Het proeven ervan brengt de tafel wél tot stilte: precies zoals het goede gerechten betaamt. Dit gerecht dankt zijn elegantie aan de combinatie van botermals vlees, fluweelzachte puree en sojasaus. Die laatste houdt het midden tussen zout en zoet en is daarmee perfect op smaak.

Sla als gast zeker ook de afdeling bijgerechten niet over: de witlof met ansjovis en dashikaantjes (we breken onze hoofden er nog steeds over hoe we dit zelf kunnen namaken…) is een van de tofste bereidingen van witlof die we ooit gehad hebben.

Short ribs bij Larette Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
Bijgerecht met witlof bij Larette Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Cereal milkshake

Grappig genoeg zit de beste verrassing van de avond misschien nog wel bij de toetjes, met name bij Larettes cereal milkshake. Die staat natuurlijk rechtstreeks in verband met Christina Tosi. Als het brein achter Milkbar bedacht zij dat de melk die achterblijft in een kom cornflakes een geniaal ingrediënt is voor ijs en koekjes. Die melk is immers niet alleen uitgesproken zoet maar heeft ook een subtiel zoutje en een vleugje mais (van de cornflakes): echt gewoon superlekker.

Je begrijpt dus: als er zo’n cereal milkshake op de kaart staat, dan nemen we die. Met toppings als pindakaas, gebrande marshmallows en eetbare bloemen is ‘t op het decadente af, maar dat is het in dit geval volledig waard.

cereal milkshake bij Larette amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Adres en openingstijden Larette

Geprikkeld om ook een tripje naar Larette te maken? Doen, en vergeet er ook geen cocktail bij te bestellen. Die zijn namelijk – en we zouden het haast vergeten te vermelden – net zo lekker als de rest van het menu.

Veelaan 15

1019 AP Amsterdam

Larette is geopend van woensdag t/m zondag. Check de site voor meer info en reservaties. 

New York Sour bij Larette Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
Uitzicht vanuit Larette in Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.