Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 31 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse Jet Loos (23) wint de Noord-Europese finale van World’s Best Young Chef

Nederland was dan misschien niet vertegenwoordigd in The World’s 50 Best Restaurants, afgelopen weekend kregen we toch nog een goede reden om trots te zijn. De Nederlandse Jet Loos won namelijk de Noord-Europese finale van World’s Best Young Chef, en dat is heel wat.

Over de World’s Best Young Chef

Even over die titel, die ieder jaar uitgereikt wordt door San Pellegrino. De competitie is een internationaal initiatief om jong culinair talent in de kijker te zetten. Daarvoor dienen beloftevolle chefs van 30 jaar of jonger een signatuurgerecht aan een jury van bekende topchefs te presenteren.

Eerder schopte ‘onze’ Friso van Amerongen het al tot de finale, toen nog souschef bij RIJKS*, met Joris Bijendijk als mentor. Inmiddels is hij te vinden in de keuken van het tevens Amsterdamse Wils*, sinds 2021 bekroond met een ster. Dit jaar vertegenwoordigden de Haarlemse chef Eddie Meijboom (26) en de pas 23-jarige Jet Loos ons land in de Noord-Europese finale.

World's Young Best Chef
Bron: San Pellegrino

Nederlandse Jet Loos wint Noord-Europese World’s Best Young Chef

En hoe stoer: Jet ging afgelopen weekend met de hoofdprijs naar huis. Dat wil zeggen dat ze het binnenkort gaat opnemen tegen de 15 andere regiowinnaars en als ze díé wint, dan zou ze zo maar de beste jonge chef ter wereld worden. Jet kookte voorheen bij o.a. De Groene Lantaarn** en Restaurant Perceel*. Na het afronden van haar studies vertrok ze naar haar geliefde Scandinavië voor een stage in de keuken van het Noorse RE-NAA**.

Het signatuurgerecht waarmee ze de jury wist te imponeren heet ‘Flavours of the sea’ en is een mooie illustratie van Jets visie op koken:

”Mijn passie ligt bij zuivere gerechten. Als ik een nieuw receptuur creëer, dan wil ik dat alles op het bord ‘clean’ is. Ingrediënten moeten vol smaak zitten, terwijl ze ook de schoonheid van de natuur laten zien. Om dat te bereiken, gebruik ik de beste producten uit de zee, van het land of uit het bos. Innovatieve gerechten beginnen nog steeds daar; in de natuur.”

World's Young Best Chef
Bron: San Pellegrino

Persoonlijk verhaal

Bovendien vertelt het gerecht ook iets over Jets persoonlijke achtergrond:

”Ik kom uit Nederland en werk in Noorwegen, en dit gerecht verenigt het beste van die twee werelden. Het bestaat uit Noorse kabeljauw en coquilles, maar ook uit aardappel omdat die zowel in Noorwegen als in Nederland veel gegeten worden.”

Gefeliciteerd, Jet!

Flavours of the sea van Jet Loos (World's Best Young Chef)
Bron: San Pellegrino

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.