Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 9 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Fred** in Rotterdam heeft een nieuwe locatie: dit kun je ervan verwachten

Vorige maand opende restaurant Fred hun nieuwe locatie in Rotterdam. Met twee sterren op hun palmares én een schitterende locatie aan de Nieuwe Maas is de verwachting van een tot in de puntjes verzorgde totaalbeleving niet onlogisch. Culy was erbij en concludeerde: alle verwachtingen worden hier ruimschoots ingevuld.

Fred** in Rotterdam krijgt nieuwe locatie

Even voor je beeld: in Nederland zijn er 21 tweesterrenrestaurants. Dat is geen torenhoog aantal; Michelin kent die onderscheiding (”Een verfijnde keuken die een omweg waard is”) immers niet zomaar toe.

In het geval van Fred viel de Michelin-inspecteur vooral voor de spannende, minutieus afgewogen gerechten en de to-the-point kookstijl van chef Fred Mustert. Wij grijpen de switch naar hun nieuwe locatie graag aan om die keuken zelf te mogen beleven.

Fred Rotterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Art Deco interieur

Die ervaring start bij binnenkomst: de zaak is ruimtelijk en doet groots, luxueus en internationaal aan – het uitzicht op de Nieuwe Maas draagt daar volop aan bij. De vierkante meters in de zaak blijven bovendien niet onbenut: we zien een kaaskamer (”de kaasboutique”), we zien een wijnkamer (”de geklimatiseerde winedome”) en mocht je een nieuwsgierig karakter hebben dan kun je met de chefs meeloeren dankzij de open keuken.

Comfortabel tafelen is het hoe dan ook. Het Art Deco-interieur is sereen zonder saai te zijn en daarmee vormt ‘t de ideale omkadering om met volle aandacht te genieten van de creaties van Fred Mustert.

Fred Rotterdam
Bron: Tony Perez

Klassieke luxeproducten

Over die creaties gesproken: die laten zich volgens het restaurant scharen onder ‘klassiek Frans met een eigentijdse invulling’. Een eerste blik op het menu geeft dat inderdaad meteen prijs; ingrediënten als coquilles, kaviaar, tarbot en Wagyu verraden de voorliefde voor klassieke luxeproducten. Zoek je nog naar een goed restaurant en wil je je daarin eerst oriënteren, dan is dit een goed punt om in je achterhoofd te houden.

Die klassieke producten worden weliswaar tot leven gewekt in vernuftige, creatieve uitvoeringen. We zien het al bij de amuses: kalfsvlees met zijdezacht peterselieschuim en basilicumolie, alsook een beeldschone panna cotta van forel. Elke hap is een ontdekkingstocht die automatisch vragen oproept. Wat proeven we hier precies? Waar komt dat zoutje achter op je gehemelte opeens vandaan? Hoe heeft de chef die balans zo goed weten te krijgen?

Fred Rotterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
Fred Rotterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Toonbeelden van perfectie

De lijn zet zich verder bij de rest van het menu. Strokend met de verwachting krijgen we stuk voor stuk parels van gerechten voorgeschoteld: het ene nog meer toonbeeld van perfectie dan het ander. Richt je tot onderstaande foto’s voor een impressie van onze avond.

Fred Rotterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foie, flinterdun gesneden coquilles en truffel: samen vormen ze één van de klassiekers van Fred. Op papier al waanzin, in de praktijk zo mogelijk nog meer.

Fred Rotterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Bovenstaand gerecht met king crab, kaviaar, ingelegde komkommer en pompoen is wat ons betreft al een even groot icoon. Geen idee wat ze met die pompoen hebben gedaan om ‘m zo zijdezacht te maken, maar het is geniaal.

Fred Rotterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Tarbot, vervolgens! Het blijkt de favoriete vis van de chef en die liefde lepel je zo van je bord. Peterselie en ossenworst geven de botermalse vis gezelschap: een vol, Bourgondisch gerecht als resultaat.

Fred Rotterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

De uitzonderlijk toonvaste kwaliteit zet zich verder met bovenstaand hoofdgerecht. We voelen onze smaakpapillen nog steeds samentrekken wanneer we over dit stukje Wagyu met uiencompote schrijven. Zegt genoeg.

Fred Rotterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Rest ons nog een dessert met witte chocolade, honing, five spice en – misschien wel de meest gewaagde sprong van de avond – topinamboer (aardpeer). Vormen al deze smaken wel een harmonisch geheel?

Wat had je dan gedacht…

Adres en openingstijden Fred**

Ook in de watten gelegd worden door Fred en Mirjam Mustert en hun team? Fred zit nu op:

Boompjes 41

3011 XB Rotterdam

Fred is geopend van dinsdag t/m zaterdag. Check de site voor de exacte openingstijden en om te reserveren. 

Fred Rotterdam
Bron: Tony Perez

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.