Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 14 aug 2018
Leestijd: 5 minuten

Café Cliché: de culinaire huiskamer van Sidney Schutte (van Librije’s Zusje!)

Chef Sidney Schutte kookt bij Librije’s Zusje in Amsterdam (letterlijk het zusje van restaurant De Librije) de sterren van de hemel. Maar avond na avond het beste van het beste serveren, doet ook verlangen naar comfort. Het was reden voor de chef om zijn eigen restaurant te beginnen. Deze week opent zijn Café Cliché in Amsterdam-Oost, waar je de gerechten eet die de chef thuis het liefste kookt.

Met Café Cliché wil Sidney een culinaire huiskamer toevoegen aan Amsterdam-Oost. Ze werken zonder reserveringen (behalve bij groepen vanaf 8 personen), omdat dat helemaal past bij de sfeer die ze willen uitstralen. “Dit moet vooral een plek zijn waar je lekker spontaan naartoe gaat”, vertelt Sidney’s vrouw en tevens gastvrouw Geralda ons. Je bent er welkom met je vrienden, je familie en met je kinderen (onder in het restaurant bevindt zich zelfs een aparte kinderhoek).

Café Cliché Amsterdam

Café Cliché

Het restaurant telt 120 couverts. Leuk is dat er veel verschillende ruimtes en hoekjes zijn. Daardoor hebben we eigenlijk helemaal niet door dat er verder geen gasten in het restaurant aanwezig zijn, als we alvast een kijkje nemen bij het (op dat moment) nog niet geopende restaurant. En als je voor elk bezoek een ander plekje uitzoekt, heb je steeds weer een iets ander avondje uit, zo stellen wij ons voor.

Bijzonder is ook de speciale keukentafel aan de keuken, die ruimte biedt voor 10 hongerige gasten. Hier serveert de keukenbrigade eten in ‘family-style’. Grote schalen met lekkers, geïnspireerd door het aanbod van de dag.

Café Cliché Sidney Schutte

Het menu van Café Cliché

Maar wat eet je eigenlijk als je gaat eten bij Café Cliché? Dat bepalen Sidney en David Baxter: de chefkok van Café Cliché. Sidney blijft zelf gewoon koken bij Librije’s Zusje, maar heeft in Baxter zijn culinaire partner gevonden. De chef stond eerder in La Rive in het Amstel Hotel en Madam Amsterdam, in de A’DAM Toren.

Bij Café Cliché bestel je à la carte en eet je al drie gangen voor € 39,50 euro. Per gang heb je keuze uit verschillende gerechten. Het is een compacte kaart geworden, zodat er mooie, bijpassende wijnen bij kunnen worden geschonken. De chef overweegt nog een ‘catch of the day’ toe te voegen aan het menu. De verdeling vlees-vis is 50/50.

Ga je lekker voorin het restaurant hangen bij de bar, dan is er een aparte kaart met barhappen.

De bar van Café Cliché

Op z’n Mokums

Wat staat er zoal op de menukaart? Het zijn vooral gerechten die Sidney zelf lekker vindt om te eten en te koken, als hij vrij is. Denk aan ceviche, tabouleh met hummus en pita, steak tartare maar ook iets huiselijks als groente, vlees en aardappeltjes. Precies die combinatie wordt hier geserveerd.

Vooraf worden onze smaakpapillen wild gekieteld met gerechten uit alle windstreken. Voor ons staan onder andere de Habbelebabs, de Dijenkletser, Kouwe Aap en de Bordeelsluiper. Allemaal ouderwetse Mokumse namen, die ze – voor zover mogelijk – proberen te laten aansluiten bij de gerechten.

Zoals de Gekke Gerrit: een Thaise ceviche van zeebaars in groene curry, met kokos, Thaise basilicum en zoete aardappel. De kokosroom moet je vooral lekker door het gerecht mengen, aldus Sidney. De chef heeft het gerecht pas gisteren gecreëerd, maar het smaakt nu al als een klassieker: “Ik heb ‘m drie keer gemaakt en toen vond ik ‘m goed”.

Steak Tartare in een bot van Café Cliché

Carpaccio zonder de clichés

Ook top is de Dijenkletser: Café Cliché’s interpretatie van een carpaccio. Sidney: “Dit is mijn idee van een lekkere carpaccio. Dus niet het normale hoopje vlees waar je een vork overheen haalt en het is weg.” Dit is carpaccio zonder clichés: gerookte runderlende opgediend op slierten krokante aardappel, met onder andere rauwe champignon, flink veel geraspte Bunkerkaas, kappertjes en sjalot en iets wat de chef Kanonnenzurebommensaus noemt.

Die saus is nog wel even een verhaal apart: die heeft de beroemde tafelzuur-fabrikant Kesbeke, een vriend van Sidney, voor Café Cliché ontwikkeld. En heel misschien ga je ‘m binnenkort wel tegenkomen in de winkel.

Ook de steak tartare (Kouwe Aap genaamd) is niet wat je verwacht: om te beginnen wordt het gerechtje opgediend in een enorm, uitgehold bot. Als je dacht dat het niet gekker kon, weet dan dat Sidney die zelf maakt, samen met zijn vader en schoonvader. “Na een maand is zo’n bot klaar”, aldus de chef. Ook bijzonder zijn de stukjes gifgroene jelly bij de tartaar, gemaakt met Amsterdamse uienvocht.

Carpaccio van café cliché

De hoofdgerechten: zoals thuis, maar dan top

Zo avontuurlijk en werelds als de voorgerechten waren, zo dichtbij huis en vertrouwd zijn de hoofdgerechten. Het zijn de gerechten van thuis, maar dan supergoed uitgevoerd (sorry mam!).

Pepper beef van ossenhaas in groene pepersaus, krieltjes in ansjovisboter, spinazie met een kokos-béchamel, een mooi stuk kabeljauw met Sauce Choron (een klassieke saus: een soort Béarnaise met tomaat) en gekookte rode biet (in de klassieke plakjes met ribbeltjes) in sherryazijn. En een ogenschijnlijk simpele groene salade smaakt dan toch weer heel verrassend door ponzu in de dressing.

Vis bij Café Cliché

Topplek voor iedereen

De toeten zijn top: gegrilde ananas met rum en ijs van boerenjongens, een hazelnotentaartje met vloeibare kern, pavlova… voor elk wat wils.

De afwisseling tussen de voor- en hoofdgerechten maakt Café Cliché tot een topplek voor iedereen, zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Dat je er op elk moment van de dag binnen kan vallen (ze serveren ook lunch) en niet gebonden bent aan een vast menu, draagt ook bij aan de laagdrempeligheid. Het maakt Café Cliché niet alleen een aanwinst voor Oost, maar voor heel Amsterdam.

Het adres van Café Cliché:

Middenweg 35
1098 AB Amsterdam

Openingstijden: donderdag t/m maandag vanaf 17:00 uur voor borrel en diner. Vanaf september op zaterdag en zondag vanaf 11:30 ook lunch. 

Meer restaurants in Amsterdam-Oost:

Interieur van Café Cliché
Ferrero Cliché
Café Cliché beneden

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.