Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 10 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

FG Okonomiyaki Bar: hartige Japanse pannenkoeken van een sterrenchef

Een sterrenchef die een Japans pannenkoekenhuis opent in Rotterdam? Dat wekt natuurlijk meteen de nieuwsgierigheid.

Chef François Geurds doet met FG Okonomiyaki Bar nóg iets bijzonders: okonomiyaki op de kaart zetten. Hier kun je lunchen met deze heerlijke, hartige Japanse pannenkoeken én meer.

Francois Geurds Okonomiyaki Bar

Even terugspoelen: wie is François Geurds ook alweer? De chef runt FG Restaurant (twee Michelinsterren), FG Food Labs (één Michelinster) en FG Bistro (onderscheiden met een Bib Gourmand). Sinds november is daar FG Okonomiyaki Bar bijgekomen, in de Hofbogen in Rotterdam.

FG Okonomiyaki Bar in Rotterdam

Ook bijzonder: FG Okonomiyaki Bar maakt deel uit van de winkel Denoism. Je komt binnen via de lunchroom en loopt zo door naar de kledingzaak. De verbindende factor is dat Denoism sterk leunt op Japans vakmanschap. Je vindt er bijvoorbeeld Japanse denim en kimono’s.

Denoism beschikte al over een lunchzaak, wilde daar iets anders mee doen en vroeg chef Geurds of hij soms nog een tof idee had. Dat had hij: hij liep al langer rond met het idee om iets te doen met de Japanse okonomiyaki (spreek uit: oo-koo-noo-mie-jak-kie). Zo ontstond FG Okonomiyaki Bar.

okonomiyaki met tonijn
Justin de Nooijer voor Culy

Okonomiyaki: het Japanse broodje kaas

Het is eigenlijk gek dat in Nederland nog niet eerder iemand een concept heeft gebouwd rondom okonomiyaki. Deze Japanse, hartige pannenkoek is in Japan net zo’n populair lunchgerecht als ons Hollandse broodje kaas. Dat hebben de Japanners dan toch maar weer goed bekeken…

Okonimiyaki wordt niet gemaakt met melk, maar met dashi: bouillon op basis van zeewier. Dat geeft ‘m meteen die lekkere umami-smaak. Daarbij gaat rijstbloem en meestal kool, taugé en uien.

Bij FG Okonomiyaki Bar zijn álle okonomiyaki glutenvrij en lactosevrij. Er is een naturel versie, die je € 5,00 kost. Maar je kunt ook kiezen voor toppings: versies met rauwe tonijn, pork belly en kip (allen € 12,50 per stuk).

FG Okonomiyaki Bar

Eigentijdse twist

Wij proeven de versie met rauwe tonijn en die met pork belly. Beide worden geserveerd op een enorme berg bonito flakes (ook wel katsuobushi): snippers van gedroogde en geschaafde tonijn die zo kenmerkend zijn voor okonomiyaki.

Wat meteen opvalt aan de smaak, is dat beide okonomiyaki flink en goed zijn gekruid. Daarmee krijgt de traditionele okonomiyaki een verrassende, eigentijdse twist. Heel lekker is bijvoorbeeld ook het gebruik van roze peperkorrels, die het gerecht een frisse, florale smaak geven. En je kunt zelfs pistachenoten aantreffen op je pannenkoek.

De verse rauwe tonijn smaakt fantastisch, evenals die lekkere dikke plak buikspek. Ook niet onbelangrijk: je krijgt genoeg saus op je pannenkoek. Zowel okonomiyakisaus als Japanse (Kewpie) mayonaise.

FG Okonomiyaki Bar
Justin de Nooijer voor Culy

We willen ook zeker de dim sum niet ongenoemd laten: die zijn hier ontzéttend lekker. Mollig, sappig en met heerlijke huisgemaakte chili-olie en wakame.

dimsum FG Okonomiyaki Bar

Naast okonomiyaki en dim sum serveert FG Okonomiyaki Bar nog veel meer. Zo kun je hier ook andere Aziatische specials bestellen als yakitori, tom kha (kai), steamed buns met pork belly en een vega papayasalade. Tip: bestel er een sparkling saké bij (past heel goed, qua smaken) of sencha thee.

Daarnaast staan er ook héél veel mooie gebakjes uitgestald op de toonbank. Dus bewaar nog wat trek, voor een toetje.

Waar vind ik FG Okonomiyaki Bar in Rotterdam?

FG Okonomiyaki Bar is van dinsdag t/m zaterdag geopend, van 10:00 tot 17:00 uur. Je kunt er lunchen, maar er is ook een takeaway counter. Kijk voor meer info online. Het adres? Katshoek 19 in Rotterdam.

FG Okonomiyaki Bar

Nog meer uiteten in Rotterdam

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.