Redactie
Redactie Drinken 9 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

De 10 beste combinaties van eten en drinken uit hetzelfde gebied

What grows together, goes together. Onze wijnschrijver Mr. Vino somt de 10 beste combinaties van eten en drinken uit hetzelfde gebied voor jullie op!

Het is een oude wijsheid dat streekgerechten en wijnen uit hetzelfde gebied ideaal samengaan. Mijn vertaling: samen groeien en samen bloeien, gaat aan tafel samenvloeien.

Top 10 combinaties van eten en drinken uit hetzelfde gebied

Door de jaren heen heb ik de nodige wijnen en gerechten mogen proeven. En kunnen vaststellen dat niet altijd het gezegde in de kop van dit artikel klopt. Maar waar het wel klopt lees je in mijn Top 10.

10. Wiener Schnitzel en Grüner Veltliner. Zeker als de schnitzel een mooi krokant korstje heeft en de wijn wat gekoeld is.

9. Gegrilde sardientjes en een rode Vinho Verde. Geen zware rode wijn maar met een mooi zuurtje dat prima past bij de grillsmaak.

8. Fino sherry met serranoham. Rol een plakje van deze delicate, zoutige ham en laat die in de mond samengaan met een slok(je) droge, frisse en licht ziltige sherry: en je weet daarna waarom.

Delicious appetizer of spanish ham and salad, on rustic table

7. Spaghetti Bolognese met uiteraard een mooi glas Sangiovese di Romagna. Italiaanser kan bijna niet.

6. Zuurkool met Riesling. Nou ben ik geen fan van zuurkool (en echt, ik eet bijna alles). Maar als je de smaak van een hap zuurkool overspoelt met een slok Riesling (uit de Elzas uiteraard) is het geheel meer dan lekker. Friszuur is het verbindende woord tussen gerecht en wijn. Zorg wel voor een droge Riesling (zonder zoetje).

5. Vispaella en daarbij de Spaanse witte edelman genaamd: Macabeo. Een wat neutrale wijn, maar gezien het breed smakenpalet van de paella de ideale tafelgenoot.

4. Coq au vin uit de Bourgogne, Frankrijk. Om de meest malse kip te krijgen wordt -ie verdronken in de wijn. Er zijn ergere manieren om aan je eind te komen…

En de wijn in de pan is uiteraard ook de wijn in de kan. En daar kan een eenvoudige pinot noir uit de Bourgogne of een heerlijke Cru uit de Beaujolais, zoals een Chénas (behoort overigens ook tot de Bourgogne).

3. Munsterkaas. Sterk qua geur en smaak. Dit is absoluut mijn favo kaas by far. En daarbij past eigenlijk maar één wijn: Gewürztraminer. Kaas en wijn zijn geboren en getogen in de Elzas en zijn al jaren elkaars geliefden. Houden zo!

 

2. Visschotel samengesteld uit vis uit Zeeuwse wateren. Met daarbij een witte wijn (bijvoorbeeld de Rivaner) van Wijnhoeve de Kleine Schorre uit Schouwen-Duiveland. Zeeland op z’n best, en dat is geen bluf.

1. Crottin de Chavignol, het geitenkaasje uit de Loire-vallei. En laat daar nou ook ‘toevallig’ de heerlijke, frisse Sancerre vandaan komen. Heb je deze combi eenmaal geproefd en geassocieerd met weidse grasvelden met mekkerende geiten, dan staat dit gebeiteld in je geheugen.

Santé

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.