Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 13 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Men Impossible in Amsterdam: fantastische vegan (!) ramen

Bij Japanse ramen (noedelsoep) denk je aan een rijke bouillon met diepe, vlezige smaken, een zachtgekookt eitje en een dikke plak mals varkensvlees. Chef Atsushi Ishida zet dat idee volledig op zijn kop en opende onlangs een vegan ramen restaurant in de Amsterdamse Jordaan: Men Impossible.

Wennen aan vegan

Atsushi, chef en eigenaar van Men Impossible, werkte eerder als chef bij de geliefde ramen-hotspot Sapporo Ramen SORA in onze hoofdstad. Daarvoor werkte hij als beurshandelaar. Hij hóeft niet meer te werken, vertelt hij ons. Toch besloot hij onlangs een eigen vegan ramen restaurant te openen in Amsterdam.

Atsushi is namelijk een man met een missie: hij wil de wereld een handje helpen. De chef gelooft dat het beter zou zijn voor onze planeet, als we met z’n allen wat vaker veganistisch eten. Minder vlees dus en meer planten.

Hij eet zelf niet voortdurend vegan – zo eet hij ook gewoon vlees – en is er dan ook van overtuigd dat we moeten laten zien dat geliefde gerechten met véél smaak óók 100% plantaardig kunnen worden gemaakt. Om zo ook niet-vegans aan het idee te laten wennen om vaker plantaardig te eten.

vegan ramen

Duurzaam

Dus met welk gerecht kun je dat nou beter doen dan met de wereldwijd zo geliefde ramen, dacht de Japanner. Maar smakelijke vegan ramen maken, is dat geen mission impossible? “Het kost vooral tijd. Veel tijd”, zegt Atsushi. Hij gebruikt dan ook geen mysterieuze, onbekende ingrediënten om een diepe smaak aan zijn ramen te geven: tijd is het belangrijkste ingrediënt.

Sterker nog: omdat hij duurzaamheid belangrijk vindt, streeft hij ernaar om enkel biologische ingrediënten te gebruiken die uit Europa komen. Ook wil hij food waste tegengaan, waardoor hij ervoor kiest om alleen met reserveringen te werken in zijn restaurant. Per dag is er ruimte voor maximaal 19 gasten. Zo weet de chef precies wat hij moet inkopen en bereiden en hoeft hij geen voedsel te verspillen.

Atsushi / Men Impossible

Het huiskamergevoel

Bij Men Impossible – in een leuk straatje in de gezellige Jordaan – eet je aan één lange tafel, met zicht op de open keuken waar Atsushi kookt. Je kunt voor verschillende tijdstippen reserveren, wel is er dus maximaal plek voor 19 eters op één avond.

Een menu kost je € 25,- euro. Daarvoor krijg je een koude amuse, een warme amuse, de beruchte ‘impossible ramen’ en een kopje thee toe.

Ook inbegrepen is een welkomstdrankje (ambachtelijke limonade van Fritz, food waste-ijsthee van Thijstea of een lekker biertje bijvoorbeeld) dat je zelf uit de grote koelkast in de keuken mag pakken. “Ik wil dat je je thuisvoelt, dat het persoonlijk voelt”, blijft Atsushi steeds benadrukken.

vegan ramen / Men Impossible

Verse, handgemaakte noodels

Belangrijk om te vermelden is dat het restaurant tsukemen serveert: een versie van ramen waarbij je de soep en noodles apart geserveerd krijgt. Vervolgens dip je de noodles steeds in de soep.

Op tafel ligt een keuzemenu waarmee je jouw vegan ramen kunt customizen. Je kiest de soep voor bij je noedels (tomaat, paddenstoel of een specialiteit van het seizoen) en voor een additionele € 2,50 kun je zelfs twee soepen kiezen.

Daarnaast kun je ‘kleur’ aan je ramen toevoegen met bietensap, zwarte knoflookolie of rode chiliolie. Het is de bedoeling dat je die pas halverwege de maaltijd toevoegt aan de soep, voor een andere smaakervaring.

verse noodles / vegan ramen

Ook kun je kiezen of je je noodles warm of koud geserveerd krijgt, maar Atsushi raadt de koude variant aan. En we snappen waarom: hij maakt de noodles elke dag zelf van speltmeel. Nadat hij ze met de hand heeft gesneden, knijpt hij in de noodles om ze een ietwat gedraaide textuur te geven.

Dit zorgt ervoor dat de noodles nog een bite hebben als je ze eet. En juist die mix van koude noedels met warme soep geeft een prettig gevoel in je mond.

verse noodles van spelt

Wij krijgen eerst een smakelijke vegan yakitori die onder andere is gemaakt van linzen, kool, wortel, ui en boekweit. Daarbij wat zoetzure komkommer.

vegan soja yakitori

Daarna begint het ramen-feest. We hebben gekozen voor de spicy tomato soup en de mushroom soup bij onze tsukemen. De variant met paddenstoel bevat lekker veel umami en is daarmee vol, rijk en troostend.

Ook de pittige tomaat is lekker: smaakvol en pittig, maar niet té. Het is ook lekker dat de plakjes courgette en de paddenstoelen bij onze ramen goed zijn gebakken. Dat geeft extra smaak. Zelfs als we eigenlijk al vol zitten, blijven we dooreten.

vegan ramen

Vaker vegan

We dachten dat het onmogelijk was om onze geliefde ramen te eten zónder zachtgekookt eitje en de rijke, volle smaak van varkensbouillon. Maar Men Impossible bewijst dat vegan ramen óók diepe, krachtige smaken kan hebben en hetzelfde troostrijke effect (comfort food, ahoy!). Wij zien het als een andere manier om van ramen te kunnen genieten en missen dat eitje en vlees geen moment.

Men Impossible voldoet hiermee helemaal aan hun eigen missie: laten zien dat vaker plantaardig eten niet alleen noodzakelijk is, maar ook bijzonder smakelijk.

Men Impossible is elke dag (!) geopend tussen 17:00 en 22:00 uur. Je kunt reserveren via Facebook messenger, e-mail of door te bellen naar het restaurant. Kijk voor contactgegevens online.

Men Impossible

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.