Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 7 dec 2017
Leestijd: 4 minuten

Pigs & Punch: steengoeie spareribs en cocktails in een mini-badkuip

Bij Pigs & Punch in Amsterdam combineren ze fantastisch gebarbecued varkensvlees met grote schalen punch – oftewel cocktails. En hoe! Het restaurant is van de makers van de voormalige cocktailbar Mystique en opende op die plek in de Utrechtsestraat. Hier ben je in pork heaven.

Al voor de deur van Pigs & Punch dwarrelt de heerlijke geur van bacon en spareribs onze neuzen binnen. Wow, wat ruikt dat goed!

Binnen loop je langs de open keuken een trappetje op richting een ruimte met ruwe, houten tafels en eenvoudige stoeltjes, zoals we vroeger op school hadden. De muren zijn bedekt met spaanplaat en uit de boxen schalt muziek van Johnny Cash, Dolly Parton en James Taylor. Leuk, dat hoor je niet vaak in restaurants.

Het past helemaal in het sfeertje van Pigs & Punch, wat maakt dat we af en toe het gevoel hebben dat we in het zuiden van Amerika zitten. Hee-Haw!

Pigs & Punch cocktail in een badkuip

Punch in een badkuip

Dat gevoel wordt alleen maar versterkt, als we worden gefêteerd met een welkomstdrankje. Op tafel verschijnt een miniatuur-badkuip, gevuld met – hoe kan het ook anders – punch. “Deze cocktail staat niet op de kaart, maar heb ik speciaal voor jullie bedacht”, vertelt de ober ons. Hoe. Leuk.

In de badkuip treffen we een fantastische cocktail met rum, grenadine, limoensap, kaneel, steranijs en ananassap. Daarin drijven schijfjes gedroogde ananas en citrus. Met een enorme soeplepel scheppen we de punch over in onze glazen. En o, wat is dit lekker.

Pigs & Punch cocktail
Culy.nl

Buikspek om te stelen

We gaan door met een voorgerecht. De gerechten zijn met humor aangegeven op de kaart. Denk aan ‘That’s not pork, that’s an impasta!‘ voor de huisgemaakte ravioli. Of ‘You cheeky bastard!‘ voor de gesmoorde varkenswangen met linzen. Wij gaan voor Don’t give a clam! en de Shredder.

Pigs & Punch coquilles

Ons eerste voorgerecht bestaat uit gebakken coquilles, geserveerd met buikspek en puree van doperwten. De coquilles mogen van ons nog wel wat meer aangebakken worden. Maar o, wat heerlijk dat buikspek. Niet zo wiebelig als je soms aantreft, maar goed uitgebakken en daardoor barstensvol umami. Met hetzelfde die-steel-ik-van-je-bord-gehalte als goede kaantjes.

Pigs & Punch mergpijp

Van de Shredder hadden we niet zulke hoge verwachtingen, aangezien je wordt doodgegooid met pulled pork. Maar tot onze verrassing krijgen we supermals en smaakvol vlees, geserveerd op een mergpijp. Daar zijn we toevallig dol op, dus wat ons betreft mogen ze dat ook aangeven op de menukaart. Het vlees is overladen met knapperige mais en er zit een lekkere frisse paarse coleslaw bij.

En – geniale vondst – je kunt bij dit gerecht een klein flesje Bourbon bestellen. Heb je je mergpijp leeg gelepeld, dan giet je de Bourbon er voorzichtig in en drink je die door de mergpijp! Toegegeven: het is wat lastig in de praktijk te brengen (gelukkig kregen we slabbetjes om), maar het idee vinden we fan-tas-tisch.

mergpijp Bourbon

Misschien wel de beste spareribs van Amsterdam

Voor het hoofdgerecht móet je eigenlijk wel gaan voor de spareribs. Die zijn in huis gegaard en de marinade is naar geheim recept. De ‘lak’ is er in drie verschillende smaken: traditioneel, met Bourbon of spicy. Wij nemen de shareribs: alledrie de soorten op een plank.

Een andere aanrader is de Pig Out!: een vleesplank voor twee personen met verschillende soorten vlees. En ben je met vrienden en heb je wat te vieren, dan kun je zelfs een heel varken aan het spit bestellen (vanaf 6 personen en 48 uur van tevoren even doorgeven).

Wij smullen in ieder geval van de spareribs: de traditionele zijn lekker sweet & sticky, de versie met Bourbon heeft iets friszurigs en de spicy is ook goed spicy. Niet te laf gekruid dus.

spareribs Pig & Punch

Deze spareribs kun je trouwens ook prima eten op een date, want ze zijn zó mals dat ze van het bot afvallen en je ze met vork & mes kunt eten. Het zijn misschien wel de beste spareribs van Amsterdam. Erbij eten we wafelfriet met een dipsaus van zure room.

spareribs

Doggybag

We kunnen de spareribs lang niet allemaal op, maar daar hebben ze bij Pigs & Punch gelukkig aan gedacht: wat je overhebt, mag je in een doggybag mee naar huis nemen.

Helaas zitten we ook te vol voor een nagerecht en da’s jammer, want we hadden ons stiekem erg verheugd op de Holy Cannoli: cannoli gevuld met chocolademousse, schuim van Malibu en ijs. Maar aangezien we hier zéker nog eens terugkomen, bewaren we die gewoon voor de volgende keer.

Pigs & Punch is van maandag t/m zaterdag geopend. Doordeweeks van 17:00 tot 01:00, op vrijdag en zaterdag zelfs tot 03:00. Reserveren is niet verplicht, maar kan door even te bellen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.