Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Aziatisch 5 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… Bao Buns Amsterdam

Wie is er niet gek op bao’s? Wij in ieder geval wel! Bao Buns Amsterdam komt tegemoet aan al onze culinaire cravings. Dit pop-up restaurant serveert elke week huisgemaakte bao’s (steamed buns) en Koreaanse en Taiwanese gerechten op verschillende locaties door Amsterdam.

Bao buns

De pop-up duikt op in verschillende restaurants en bars door de stad en op de site kun je precies zien waar en wanneer. Kom vroeg of reserveer alvast online, want vol = vol.

Daarnaast betrekken de chefs elke donderdag- en vrijdagavond de buurtwinkel van MARVIN aan de Kinkerstraat. Daar kun je hun wekelijks veranderende ‘Test Menu’ van zes gangen proberen voor € 20,-. Je kunt ook kleine gerechtjes bestellen voor € 4,- per stuk.

Pop-up

Het concept komt van chef Justin Brown, die diverse awards in de wacht sleepte, kookboeken schreef en te zien was in het Engelse programma Masterchef: The Professionals. Onder de noemer The Chippy organiseert hij daarnaast fish & chip pop-ups en ook The Sunday Roast Club – waarbij hij een traditionele Engelse zondagse lunch kookt – is een concept van hem.

Culy ontdekte de ‘Momofuku inspired ramen-night’ van Bao Buns Amsterdam. Op deze avond doken we in een grote kom ramen in de stijl van chef David Chang van de razend populaire Momofuku-restaurants in Amerika. Daarnaast stonden natuurlijk ook de bao buns op de kaart.

Ramen à la Momofuku

Voor € 11,- kregen we een groot bord met noodles in een bouillon van kip en varkensvlees, een langzaam gegaard eitje, verse maïs, verse doperwten, semigedroogde tomaatjes, pickles, nori en buikspek.

De bouillon was heel licht en smaakvol. Da’s misschien even wennen als je diepe, donkere bouillons voor je ramen gewend bent. Maar deze versie (waarin we ook wat miso dachten te proeven) past juist perfect bij de lente.

De groenten waren mooi beetgaar, het zijdezachte eitje alles wat je wil in het leven. Ook ook het buikspek was lekker. Vooral het wat hardere, chewy stukje van het buikspek deed ons smachten naar nog meer van die umami.

Bao Buns Amsterdam

Door met de bao’s

Op de kaart stonden daarnaast vijf verschillende bao buns (à € 4,- euro per stuk) om uit te kiezen: vier hartige en een zoete dessert bao. Wij probeerden eerst de bao bun met gerookte makreel, XO saus en zoetzure komkommer, vooral omdat je die combinatie niet zo vaak ziet, zoals bijvoorbeeld pork belly en eend.

Ook bestelden we de Korean Fried Chicken Bao met Koreaanse Red Dragon-saus, koriander en ananas-kimchi.

bao buns makreel

Beide bao’s waren ontzettend lekker. De broodjes smaakten vers en huisgemaakt, de gerookte makreel in XO-saus was fantastisch en de bao met fried chicken bevatte lekkere funky kimchi. Gedurfd en hoog op smaak.

Dat smaakte naar meer. Dus volgden ook de bao met buikspek, hoisinsaus, hot sauce en gefruite uitjes en het exemplaar met gebakken tempeh, kimchi-mayonaise, sla en augurk. Allebei lekker, en tempeh op een bun is best wel uitzonderlijk.

We zijn gek op tempeh, maar het kan wat droog zijn. Dat werd opgelost met de kimchi-mayonaise en de smaakvolle pickles.

Ruimte voor de zoete gefrituurde bao met vanille-ijs en miso-karamel (!) hadden we tot onze spijt niet meer. Maar die bewaren we gewoon voor de volgende keer.

Bao Buns Amsterdam strijkt elke donderdag- en vrijdagavond tussen 17:00 uur en 22:00 neer bij MARVIN aan de Kinderstraat. Check de website voor alle events.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.