Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 24 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Cielo (Amsterdam): negroni’s met chorizo, pulpo met aligot en de coolste chef

Bij de gedachte aan de Spaanse keuken worden we al behoorlijk vrolijk. Toen we ontdekten dat er in Amsterdam-Zuid een nieuw skybar – Cielo – is geopend waarin de Spaanse keuken zegeviert, waren we al helemáál in onze nopjes. En toen we later gingen proeven en ontdekten hoe lekker het was?

Dat noemt men pure culinaire euforie.

Cielo Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Power woman van een chef

Cielo zit op de bovenste verdieping van hotel van het INNSiDE by Meliã. Als je niet in het hotel overnacht dan ben je misschien niet zo geneigd om daar binnen te stappen. Toch kunnen we iedereen warm aanbevelen om over die drempel te gaan en gewoon de lift naar de 19de verdieping te nemen. Niet alleen word je getrakteerd op een indrukwekkend uitzicht op Amsterdam (#dategoals), ook culinair ga je geen spijt krijgen.

Dat heeft trouwens alles te maken met chef Orianna Bellardi. Deze power woman is vanuit Spanje met haar hele hebben en houden naar Amsterdam verhuisd om te garanderen dat de Spaanse keuken op een correcte manier wordt gerepresenteerd. Met knalrode lippenstift, tientallen tattoos en blauw haar bestiert ze de keuken alsof het niks is. Maak je er even een praatje mee? Dan is je hele dag gemaakt. We moeten het zeggen: deze vrouw is misschien wel de coolste chef die we ooit hebben ontmoet.

Cielo Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Chorizo negroni’s en croquettas

Over naar het eten. Bij aankomst krijgen we een – hou je vast – chorizo infused negroni. Dat blijkt een héérlijke cocktail vol body en rokerige smaken en die dankzij de chorizo een beetje een vetje heeft. Hóé briljant – hier gaan we nog lang over dromen.

Cielo Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Ook krijgen we croquetas, onder meer die met truffel en boleten. Traditionele Spaanse kroketten zijn vaak iets zachter dan de exemplaren die wij hier kennen. Gevolg: ze smelten in je mond en eenmaal je dat hebt ervaren wil je nooit nog anders.

Cielo Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Almejas en luxewijnen

Eenmaal aan tafel kan je eigenlijk niet anders dan het iconische drietal van mejillones (mosselen), sardinas (sardientjes) en almejas (schelpdieren) bestellen. Geloof ons: alleen al van het paprikapoeder op de almejas krijg je geluksrillingen.

De drie gerechten zijn stuk voor stuk waanzinnig lekker bereid met frisse, verrassende smaken. Onze favoriet zijn de mosselen, die met een klein beetje chili-olie naar een hoger niveau worden getild. Sla ‘m maar op, die tip, ‘t is een gouden.

Cielo Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Erbij krijgen we trouwens een wijn waar we alleen al voor de fles een lofzang zouden willen afsteken. Heb jij al ooit een blauwe (!) fles wijn met vissen erop gezien? Wij ook niet.

Het betreft een lichte frisse Albariño die perfect matcht bij de vollere smaken van de zeevruchten. Jongens toch, wat een genot.

Cielo Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Pulpo zoals ‘t hoort

We komen aan bij de hoofdgerechten. Er komen een aantal dingen op tafel, zoals pulpo op een bedje van aligot. Dat is een goddelijke aardappelpuree met kaas (waar je als je ‘t goed doet lánge draden van kunt trekken).

In feite is aligot Frans, maar chef Orianna geeft ‘m een Spaanse twist door hem te bereiden met manchego. Kan je nagaan hoe lekker dat textuurverschil is tussen de bite van pulpo en het smeuïge van de puree? Waanzinnig.

Cielo Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Een geniale vegetarische optie van de kaart is dan weer de ajo blanco (die witte gazpacho met knoflook en amandelen) met gefrituurde bloemkool en gebrande prei. Het blijkt een favoriet van de chef te zijn en wij snappen volkomen waarom.

Cielo Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

6 soorten tomaten en bravas

We zoomen ook even in op de bijgerechten die op tafel komen. Naast traditionele patatas bravas (lekker!) krijgen we ook een tomatensalade met manchego en 6 verschillende tomaten. Orianna vertelt dat ze misschien wel 50 soorten tomaten heeft geproefd om tot haar uiteindelijke selectie te komen.

Het resultaat is een kleurrijke salade die het concept tomaten in een heel ander perspectief zet. Smaak! Kleur! Textuur! Geloof ons: dit niveau van koken is moeilijk na te bootsen – en vaak wordt dat het duidelijkst bij ogenschijnlijk simpele gerechten.

Cielo Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Wij zijn fan

Het is al lang duidelijk dat we fan zijn van Oriannas waanzinnige culinaire talent en ook de toetjes stellen daarin niet teleur. We krijgen bijvoorbeeld een machtige cheesecake met Manchego & Tetilla kaas, amandelbodem en rood fruit. Echt zo’n gevalletje: “Áls je dan een cheesecake eet, doe het dan meteen goed”, net als de pan con chocolate. Dat is chocolademousse die je op een stuk toast uitsmeert met olijfolie en zeezout.

Manchego in de cheesecake, chocolademousse op brood: met dit soort twists slaat Orianna de brug tussen Spaanse traditie én houdt ze ‘t spannend voor iedereen die die keuken op een hedendaagse manier wil leren kennen. We liggen aan je voeten, chef.

Cielo Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Adres en openingstijden Cielo

Eduard van Beinumstraat 40
1077 CZ Amsterdam

Cielo is geopend van maandag tot en met zaterdag. Check de website voor de exacte openingstijden. 

Cielo Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
Cielo Amsterdam
Bron: Cielo Amsterdam

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.