Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 12 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… de lunch bij Brasserie Ambassade (in het Ambassade Hotel in Amsterdam)

Ook in eigen stad gaan wij maar wat graag naar hotels. Omdat je er zo héérlijk in de watten gelegd wordt, zelfs als je er niet eens gaat slapen, maar alleen eten. Bij Brasserie Ambassade, in het Ambassade Hotel in Amsterdam, hebben ze die gastvrijheid en gastronomie helemaal in de vingers. Je kunt er als niet-gast niet alleen dineren, maar ook ontbijten én sinds kort ook 7 dagen per week lunchen…

Je kijkt je ogen uit

Lunchen bij Brasserie Ambassade kan vanaf nu 7 dagen per week. Je kunt kiezen uit à la carte of de chef, Erik Zonjee, carte blanche geven. Je zou in ieder geval kunnen gaan voor getoast biologisch zuurdesembrood met geroosterde groenten, hangop, little gem en gerookte paprika mayonaise. Of salade met confit de canard, steak tartare van Black Angus of risotto met groenten van het seizoen. En toe crêpes a l’orange.

Je proeft het al een beetje: Brasserie Ambassade is Frans geïnspireerd. Dat past ook wel in zo’n mooie omgeving: het restaurant is sjiekig en je oog valt meteen op de indrukwekkende kunstcollectie van de hoteleigenaar. Werkelijk overal waar je kijkt, zie je Cobra-kunst, afkomstig van een groep van circa 50 kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland.

ravioli bisque

Bibliotheekbar

En dat is niet het enige waar je je ogen flink de kost aan kunt geven. Loop de trap af richting het hotel en je komt in de Library Bar terecht. Hier nestel je je tussen meer dan 5000 gesigneerde (!) boeken, onder het genot van een glas whiskey of een cocktail.

Alle boeken die in deze ruimte staan, zijn afkomstig van auteurs die in het Ambassade Hotel verbleven. Van Jonathan Safran Foer tot Donna Tart en Arnon Grunberg. En speciaal voor de foodies zijn er ook kookboeken van beroemde chefs als René Redzepi.

Brasserie Ambassade

De verrassingslunch van de chef

Wij laten ons vandaag graag verrassen door het lunchmenu van de chef. Omdat er niks gaat boven een lekker drankje bij de lunch, gaan we voor een lekkere cocktail. Op aanraden van de serveerster wordt dat de Basil Smash. Door de frisse basilicum zijn onze smaaksensoren meteen ontwaakt.

Dat treft, want al snel verschijnt de amuse op tafel: gerookte zalm met haringkuit, crème fraîche en Amsterdams zuur. Want we zijn natuurlijk wel in Amsterdam, dat snapt u. Het is een lekker fris, knapperig hapje.

gerookte zalm amuse

Daarna worden we verrast met een mooie ravioli met daaronder lekker vlezige stukjes garnaal, wat helderrode viskuit en een smaakbom van een bisque, die ter plekke over de ravioli wordt geschonken.

bisque ravioli Brasserie Ambassade

No guts, no glory

Het hoofdgerecht van onze lunch is niet bescheiden, zowel qua ingrediënten als qua omvang. Dit had zo het hoofdgerecht van een diner kunnen zijn (en dat voelen we eerlijk gezegd de rest van de dag nog wel…). Op ons bord treffen we prachtig roze lamsbout, rillettes van lam, een soort kroketje van de lamshersenen, gebakken eendenlever, pommes dauphine en appel in Calvados, to name a few.

Als je nog nooit lamshersenen hebt gegeten, kan het even schrikken zijn als je die op je bord vindt. Ze smaken – zeker als ze een krokant paneerlaagje krijgen – heel aangenaam. Ze zijn zacht en smelten op je tong en dat krokante korstje geeft ze een bitterballen-vibe. Niks om bang voor te zijn. Wij zijn er dol op en vinden het tof dat de chef het aandurft om die te serveren in zijn verrassingsmenu. En van kop tot staart, weet u nog wel?

Brasserie Ambassade

Na zo veel lekkers wordt het dessert bijna letterlijk onze death by chocolate, maar dat wat we nog opkunnen, is heerlijk. Gâteau au chocolade met gezouten caramel en yoghurt ijs. Dat vindt toch iedereen lekker?

De lunch bij Brasserie Ambassade wordt van maandag t/m zondag geserveerd tussen 12:00 en 15:00 uur. Je kunt online alvast een plekje reserveren.

Brasserie Ambassade

Herengracht 339
1016 AZ, Amsterdam

Brasserie Ambassade

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.