Redactie
Redactie Inspiratie 26 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

Koken met ganzenvet & eendenvet: 5 tips

In Frankrijk bestaat er een speciale rij in de supermarkt voor potten dierlijk vet. Ganzenvet en eendenvet, om confit de canard mee te maken, maar ook gewoon lekker je aardappeltjes in te bakken.

Hoewel we in Nederland wel eens reuzel (varkensvet) of ossewit (rundvet) tegenkomen (ossewit is perfect om friet in te bakken), komen we potten eendenvet en ganzenvet maar weinig tegen.

Soms op een boerenmarktje of bij een gespecialiseerde poelier of traiteur, maar onz supermarkten verkopen het niet. Wel is het te koop bij de Makro en Sligro.

Zonde, want met deze vetten kun je heerlijke dingen maken. Vijf tips.

Confits

Als je aan vet denkt, denk je direct aan confit. Confit de canard (eendenbouten gekonfijt in eendenvet) of confit d’oie (hetzelfde, maar dan voor de gans) kom je in een heleboel Franse restaurants tegen, vooral in en om de Dordogne.

Wil je thuis dit ultieme table d’hôte recept namaken? Je kunt kant-en-klare blikken confit kopen (die maak je zo klaar) of je begint helemaal from scratch: dat doe je zo.

Aardappeltjes

Rooster aardappeltjes in de oven in ganzenvet of eendenvet. Laat het vet eerst goed heet worden in een ovenschaal (in de voorverwarmde oven, op 200 graden) en leg daarna de partjes aardappel erin. 20 tot 30 minuten roosteren in de oven, goed nazouten en genieten maar!

Ook lekker is het Franse gerecht pommes de terre Sarladaise: een soort gebakken aardappelkoek met veel knoflook en peterselie, en soms paddenstoelen. Uiteraard gebakken in ganzenvet. Een goed recept vind je hier.

Zuurkool

In Frankrijk wordt ganzenvet al decennialang gebruikt bij de bereiding van zuurkool. Het klassieke streekgerecht Elzasser zuurkool is er echt eentje om thuis te maken; Onno Kleyn heeft er een lekker recept voor.

Gevogelte in de pan

Gevogelte die je in de pan bakt, zoals een lekker stukje kipdijfilet of eendenborst, kun je in plaats van in olie of boter ook heel goed in eendenvet bakken. Lees hier de tips van Robert Kranenborg voor de lekkerste eendenborst.

Cassoulet

Cassoulet is natuurlijk een Franse klassieker. En wat de cassoulet zo smeuïg maakt is het toegevoegde ganzenvet of eendenvet. Lekker! Een goed cassoulet recept à la Alain Ducasse vind je hier.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.