Redactie
Redactie Inspiratie 19 sep 2014
Leestijd: 2 minuten

Voor de echte lekkerbek: alles over rillettes

Wie ooit in Frankrijk is geweest kan het bijna niet zijn ontgaan: rillettes worden o-ve-ral gemaakt, verkocht en geserveerd. En niet zonder reden, want in het land der levensgenieters wordt deze vettige lekkernij gezien als het paradijs op aarde.

Dat wij het meer dan eens zijn met de mening van de Fransozen, bracht ons op de vraag: hoe worden rillettes eigenlijk gemaakt? We doken de boeken in (waaronder DeDikkeVanDam) en gingen op zoek naar het hoe en wat achter dit waanzinnig lekkere gerecht.

Wat is het precies?
Als we het hebben over rillettes, dan gaat het over een boers gerecht uit Frankrijk, ontstaan als manier om taai vlees van oude varkens mals te maken. Het werd dus oorspronkelijk gemaakt van varkensvlees, maar we zien tegenwoordig steeds meer varianten van gans, konijn, eend en zelfs vis.

Om tot het gerecht te komen, wordt het vlees in veel (ganzen- of varkens-)vet gesmoord totdat je het volledig uit elkaar kunt trekken (net als bij pulled pork). Het vlees wordt dus niet echt gebakken en het smoren gaat vaak gepaard met extra smaakmakers als laurier, peper, zout en andere kruiden. Vervolgens wordt het gemengd met het vet (of zelfs een beetje extra) en moet het stollen in een speciale terrinevorm.

Bron: Flickr

Kopen
Het fijne aan rillettes is dat het merendeel van de verkochte potjes van uitstekende kwaliteit is. Loop een standaard supermarché binnen en je vindt schappen vol met tientallen soorten.

Gelukkig geldt dit ook voor Nederlandse aanbieders, al is het hier niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. Bezoek de betere (Franse) speciaalzaak of delicatessenwinkel, of surf naar één van de vele online winkels. Zo verkoopt Bommels Conserveren heerlijke varianten met varkensvlees en kun je bij Franse Specialiteiten.nl terecht voor meer smakelijke varianten.

Zelf maken

Hoewel het proces aardig wat tijd vergt, is het zelf maken echt zo moeilijk nog niet. Je hebt niet geen dure apparatuur nodig en het is voornamelijk een kwestie van wachten. Eén van onze favoriete chefs Jeroen Meus maakte een heerlijk recept voor zowel varkensrillettes als een met gerookte makreel. En ook de makers van de FoodWeLove-box gingen overstag met een variant met eend.

Serveer met geroosterd brood, cornichons, zure uitjes en een glas goede rode wijn. Smeren en genieten maar!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.