Zo maak je de perfecte scotch egg (mét lopende eidooier)
Scotch eggs worden al een paar honderd jaar gegeten in Groot-Brittanië, maar sinds een tijdje is deze oude klassieker steeds hipper aan het worden. Niet alleen verschijnen ze op steeds vaker op menu’s, ook sterrenchefs als Heston Blumenthal gaan ermee aan de slag.
Wat zijn het?
Mocht je er nog nooit van hebben gehoord: scotch eggs zijn eieren ingepakt in een jasje van worstvlees, gepaneerd en vervolgens gefrituurd. Hoewel ze vaak worden gemaakt met een hardgekookt ei, geven wij de voorkeur aan een lopende eidooier en natuurlijk crispy skin.
Welke eieren gebruik je?
Standaard worden kippeneieren gebruikt. Ook kun je er ook voor kiezen om in plaats van kippeneieren, kwarteleitjes te gebruiken. Hierdoor worden ze automatisch een stuk kleiner en kun je ze makkelijker uit het vuistje opeten.
Waar komen scotch eggs vandaan?
Grappig genoeg is de scotch egg zoals we ‘m kennen niet in Schotland bedacht, maar door het luxe Engelse warenhuis Fortnum & Mason. Of dit écht waar is durven we niet te zeggen, aangezien sommigen beweren dat ze geïnspireerd zijn door de nargisi kofta (‘Narcissus gehaktballetjes’) uit het oude India.
Het recept
Begin met het koken van de eieren: twee à drie minuten voor een zachte dooier, vijf minuten voor een bijna-harde. Laat de eieren tien minuten rusten in een bak met ijswater.
Meng het vlees met de mosterd, kruiden en specerijen. Breng op smaak met peper en zout en bak eventueel een theelepeltje vlees voor om te checken of je de smaak zo goed vindt. Verdeel in vier porties.
Pel voorzichtig de eieren en kluts de twee rauwe eieren met een scheutje melk los. Verdeel de bloem over een bordje of kom en breng op smaak met peper en zout naar smaak. Leg ook het broodkruim in een kommetje, klaar voor gebruik.
Verdeel de porties vlees over vier stukken plasticfolie van tenminste 20 x 20 centimeter. Leg hierop weer vier stukjes folie en rol met een deegroller of lege fles wijn plat. De plakjes moeten groot genoeg zijn om het ei mee te bedekken. Verwijder de bovenste laag folie.
Rol nu een ei door de bloem en leg in het midden van een stukje vlees. Vorm nu met je handen van onder naar boven een soort jasje voor het ei, zodat hij helemaal bedekt is met vlees. Rol opnieuw door de bloem, vervolgens het ei-mengsel en sluit af met het broodkruim. Herhaal dit bij alle eieren.
Vul vervolgens een grote pan voor een derde met plantaardige olie en verwarm tot 170 graden. Dit kun je controleren met een thermometer, maar ook met een klein stukje brood. Als het begint te bubbelen en goudbruin kleurt, maar niet verbrandt, weet je dat de olie de juiste temperatuur heeft.
Frituur de eieren gedurende zeven minuten, maar voorkom dat je pan overvol zit. Laat iets uitlekken op keukenpapier en serveer met een dip naar keuze.