Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 12 okt 2023
Leestijd: 5 minuten

Sla deze op: hoe lang moet je een ei koken (van hardgekookt tot zachtgekookt)?

Het is de perfecte side dish bij een zondagsontbijt, een snack voor fanatieke sporters en het lievelingstussendoortje van elke viervoeter. We hebben het natuurlijk over het gekookte ei. Maar hoe lang moet je een ei koken tot ‘ie perfect hardgekookt of zachtgekookt is? Wij verzamelden alle feiten in dit uitgebreide ei-dossier.

En dat betekent: nooit meer een te hard eitje voor bij je soldaatjes op zondagochtend!

Eieren bewaren

Maar eerst: hoe moet je eieren eigenlijk bewaren? Het is een eeuwenoude discussie. De een pleit voor een koude koelkast, de ander bewaart ze op het aanrecht bij kamertemperatuur. Voor eens en voor altijd: beide scenario’s zijn oké! Het ligt er alleen aan wat je met de eieren wil doen.

Wil je je eieren gebruiken om te bakken, dan doe je er goed aan om ze op kamertemperatuur te bewaren. Koude eieren zijn vaak niet bevorderlijk voor een goed bakproces, door de temperatuurverschillen.

Wil je de eitjes bakken of koken? Dan kun je ze prima in de koelkast bewaren. Het enige dat – wanneer je je ei kookt – belangrijk is, is dat je ‘m vanaf het begin in het pannetje doet en niet pas als het water kookt. De temperatuurverschillen zijn dan te groot en je ei barst een stuk sneller.

hoe lang ei koken hardgekookt zachtgekookt stock unsplash
Bron: Unsplash

Hoezo staan eieren in de supermarkt niet in de koelkast?

Nog zo’n vraag waar zelfs de grootste Triviant fan niet direct een antwoord op heeft. Want hoewel het Voedingscentrum aanraadt eieren in de koelkast te bewaren, staan ze in de supermarkt gewoon buiten de koeling.

Dit heeft alles te maken met condens en bacterievorming op de schil van je ei. Gaat het over eieren dan spreken we al gauw van salmonella, e-coli en andere enge bacteriën. Zodra zich condens vormt op je ei kunnen bacteriën blijkbaar sneller hun gang gaan.

Hierom staan eieren in de supermarkt niet in de koeling. Zou je ze er dan uithalen, naar huis vervoeren en daar uitpakken, zouden de eieren al voorzien zijn van een laagje condens. Het is dus beter om de eieren vanuit kamertemperatuur de koeling in te doen dan telkens voor schommelingen in temperatuur te zorgen. Weer wat geleerd!

Eieren koken: de basis

Een eitje koken, het is waarschijnlijk één van de eerste dingen die je in de keuken hebt geleerd. Toch blijft een ei koken altijd een dingetje. De ene keer is ‘ie bij 5 minuten te zacht, de andere keer te hard.

Het begint allemaal bij de basis. Zo doe je er – zeker wanneer je eieren uit de koelkast komen – goed aan je ei in te prikken met een eierprikker. Dit zorgt ervoor dat de grote temperatuurverschillen niet uitmaken en je ei minder snel barst.

Let daarnaast op wanneer je verse eieren en eieren uit de koelkast gebruikt. Deze hebben altijd een minuutje langer nodig in het kookproces. Ook is het – ondanks dat het vaker ‘fout’ gaat en je blijft zitten met een gebarsten ei – makkelijker om je eieren pas in het water te doen wanneer dat kookt.

Doe dit door de eieren heel zachtjes in het kokende water te begeleiden met een lepel. Oh en: voeg een snuf zout toe aan het water. Mocht je ei dan barsten, dan stolt het eiwit sneller en blijft er nog wat over van de rest van het ei.

hoe lang ei koken hardgekookt zachtgekookt stock unsplash
Bron: Unsplash

Zachtgekookte eieren

Niets lekkerder dan een zachtgekookt eitje in bij een croissantje of soldaatjes in de ochtend. Toch blijft dat nog wel een kleine uitdaging. Want hoe lang moet een ei koken voor het zachtgekookt is?

Voeg je je eieren toe aan kokend water, dan staan er drie á vier minuten voor. Bij drie minuten is het eiwit nog een beetje snotterig. Bij vier minuten is dat zo goed als gestold, maar is de dooier lekker zacht.

Voeg je de eieren al aan het begin toe – en zet je ze dus op in koud water – dan houd je drie minuten aan vanaf dat het water kookt voor het perfecte zachtgekookte ei.

Heb je hele kleine eieren dan reken je een minuut korter en bij grote of zelfs extra grote (die waarbij je soms twee dooiers hebt) een minuut tot twee minuten extra.

hoe lang ei koken hardgekookt zachtgekookt stock unsplash
Bron: Unsplash

Hardgekookte eieren

Een club sandwich met een hardgekookt ei, een voedzaam tussendoortje of een extra lekkere snack voor je hond: een hardgekookt ei is altijd goed. Maar hoe lang moet je ei koken voor ‘ie perfect hardgekookt is? Zonder grauwe rand bedoelen we dan.

Laat je je ei zakken in kokend water? Reken dan 8 minuten voor een perfect hardgekookt ei. Voeg je het ei aan het begin al toe en start je dus met een ei in koud water, reken dan 7 minuten vanaf het kookpunt.

Let op: de methode waarbij je start met koud water en je eieren daar al indoet, zorgt er sneller voor dat je eieren krijgt met zo’n grauwe rand rondom de dooier. Wil je dus gevulde eieren maken, houd dan de ‘kokend water methode’ aan voor de lekkerste hardgekookte eieren.

hoe lang ei koken hardgekookt zachtgekookt stock unsplash
Bron: Unsplash

Makkelijk eieren pellen

Eitje gekookt? Dan rest enkel nog het pellen voor je eraan kunt beginnen. En dat laatste aspect kan nog wel eens het bloed onder je nagels vandaan halen.

Een vel op je ei, schilletjes die een deel eiwit mee trekken, de traagheid: eieren pellen is altijd wat. Laat je eieren daarom goed schrikken zodra ze de juiste kooktijd hebben bereikt. Dit doe je door ze zo’n 10 seconden onder ijskoud water te kouden. Het koude water stopt het kookproces en zo garen ze niet verder door.

Moet je veel (harde) eieren in één keer pellen? Buts ze dan een aantal keer op je aanrecht en pel ze daarna onder water in een kom. Je zult zien dat – doordat het water zich een weg baant onder de schil – de eieren zich veel makkelijker laten pellen.

De lekkerste recepten met eieren in de hoofdrol (van omelet tot eggs benedict)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.