Redactie
Redactie Koekjes 5 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Zoete zaterdag: amandeltuiles

Ter ere van het nieuwe boek van Rutger van den Broek, Bakbijbel, staan de komende zaterdagen in het teken van Zoete Zaterdag. Elke week een heerlijk zoet recept! Met vandaag: amandeltuiles.

Verwarm de oven voor op 160 °C en spreid het amandelschaafsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster het amandelschaafsel in 6-10 minuten goudbruin en laat het vervolgens afkoelen.

Verhoog de oventemperatuur naar 170 °C. Meng de eiwitten met de suiker, het zout en het merg uit het vanillestokje. Spatel eerst de bloem door het mengsel en vervolgens de gesmolten boter. Schep als laatste het geroosterde amandelschaafsel door het beslag.

Neem een flinke theelepel van het beslag en schep deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Spreid het beslag met de bolle kant van een lepel uit tot een cirkel van 8 tot 10 centimeter. Herhaal dit met de rest van het beslag.

Bak de tuiles in 9-14 minuten goudbruin en gaar. Haal de tuiles direct na het bakken met behulp van een spatel van het bakpapier en plaats ze op een deegroller of een fles zodat ze hun kenmerkende vorm krijgen. Laat ze vervolgens afkoelen.

Om het vormen van de tuiles op de bakplaat te vergemakkelijken, kun je een kookring met een doorsnede van ongeveer 8 centimeter gebruiken. Doe een flinke theelepel van het beslag op een bakplaat, plaats de kookring om het beslag en spreid dit binnen de kookring gelijkmatig uit.

Over het boek

Het nieuwe boek van Rutger van den Broek (winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt) heet Bakbijbel.

Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken: van amandelspijs en bladerdeeg tot Italiaanse meringue en het konfijten van citrusschilletjes. Daarnaast biedt Bakbijbel meer dan 160 bakrecepten: van tijdloze klassiekers als appeltaart en kletskoppen tot friandises en pistachepavlova.

Het boek ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 29,99. Tip: elke week geeft Rutger een exemplaar van zijn Bakbijbel weg via facebook.com/rutgerbakt.

Beeld: Harold Pereira

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.