Zelfgemaakte kruisbessenjam: makkelijk, simpel én overheerlijk
Kruisbessen worden nog maar weinig geteeld in Nederland (een stuk meer bij onze buren in België), maar heb je je handen eenmaal vol met deze parels, gebruik ze dan vooral! Je kunt namelijk heerlijke kruisbessenjam maken met de kleine rode bessen.
Dat jam maken één van onze favoriete (zomer)hobby’s is, bewijst onze lijst met recepten wel. Van aardbeienjam tot aan meloenjam, tot aan pruimenjam.
Voor dit recept voor kruisbessenjam van de blog Es’ Factory zijn rode kruisbessen gebruikt, maar elke andere soort werkt ook prima.
Kun je geen kruisbessen vinden? Gebruik dan kiwi’s vanwege de zoetzure smaak.
Zelf kruisbessenjam maken
- Doe de kruisbessen samen met het water in een ruime pan en breng aan de kook. Kook de bessen tot ze stuk zijn en voeg dan de suiker toe. Kook nog 4 minuten door.
- Doe de jam over in gesteriliseerde potten met een schroefdeksel, zet ze vijf minuten op z’n kop en keer om. Laat de jam afkoelen.
- Bewaar de potten ongeopend op een koele en donkere plek en geopend in de koelkast.
Restje jam over? Dit doe je ermee:
- Yoghurtrepen met jam, bessen, witte chocolade en munt (de kids worden gek!)
- Peanut butter & jelly oats (havermout met pindakaas en jam)
- Koken met restjes jam: zo maak je die halflege potjes op

:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2FKruisbessenjam_maken_kruisbessen_recept_1.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2FKruisbessenjam_maken_kruisbessen_recept_3.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2FKruisbessenjam_maken_kruisbessen_recept_6.jpg)