Redactie
Redactie Recepten Bijgewerkt: 31 jul 2025
Leestijd: 1 minuut

Zelfgemaakte kruisbessenjam: makkelijk, simpel én overheerlijk

Kruisbessen worden nog maar weinig geteeld in Nederland (een stuk meer bij onze buren in België), maar heb je je handen eenmaal vol met deze parels, gebruik ze dan vooral! Je kunt namelijk heerlijke kruisbessenjam maken met de kleine rode bessen.

Dat jam maken één van onze favoriete (zomer)hobby’s is, bewijst onze lijst met recepten wel. Van aardbeienjam tot aan meloenjam, tot aan pruimenjam.

Kruisbessenjam maken
Ogechi Chibueze voor Culy

Voor dit recept voor kruisbessenjam van de blog Es’ Factory zijn rode kruisbessen gebruikt, maar elke andere soort werkt ook prima.

Kun je geen kruisbessen vinden? Gebruik dan kiwi’s vanwege de zoetzure smaak.

Wat is het verschil tussen jam, marmelade en compote?

Kruisbessenjam maken
Ogechi Chibueze voor Culy

Zelf kruisbessenjam maken

  1. Doe de kruisbessen samen met het water in een ruime pan en breng aan de kook. Kook de bessen tot ze stuk zijn en voeg dan de suiker toe. Kook nog 4 minuten door.
  2. Doe de jam over in gesteriliseerde potten met een schroefdeksel, zet ze vijf minuten op z’n kop en keer om. Laat de jam afkoelen.
  3. Bewaar de potten ongeopend op een koele en donkere plek en geopend in de koelkast.
Kruisbessenjam maken
Ogechi Chibueze voor Culy

Lekker frisse aardbeienjam met munt

Restje jam over? Dit doe je ermee:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.