Redactie
Redactie Inspiratie 23 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat is het verschil tussen jam, marmelade en compote?

Er zijn tal van verschillende fruitconserven verkrijgbaar, maar wat is nu precies het verschil tussen de drie grote winnaars jam, compote en marmelade? Culy legt uit. 

Het verschil tussen jam, compote en marmelade

Je hebt rabarberjam, maar je hebt ook rabarbercompote. Wat is nu precies het verschil tussen die twee? En zo geldt dat voor nog wel meer fruitconserven, van appelcompote tot aan aardbeienjam.

De belangrijkste verschillen zitten ‘m in de textuur en hoe je die verkrijgt. Wij leggen de verschillen tussen de drie hieronder haarfijn uit.

Wat is jam precies?

De bekendste van allemaal is natuurlijk jam. Je vindt ze in alle soorten, maten, kleuren en smaken en iedereen heeft wel een potje of twee in de voorraadkast staan.

Jam is een dik mengsel, meestal gemaakt van fruit met suiker en pectine. Deze laatste zorgt voor de dikke maar toch smeerbare structuur en voorkomt dat het brokkelig wordt, wat bij gelatine en agar-agar vaak wel het geval is.

> Zo maak je toast met dragon-meloenjam en Parmaham

dragon-meloenjam
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Wat is compote?

Een compote heeft meer weg van een moes dan jam en wordt ook gemaakt van fruit en suiker. Het grote verschil is dat het niet zo stevig is en er wordt dan ook geen pectine of ander geleermiddel aan toegevoegd.

Vaak zitten er ook nog stukjes fruit in verwerkt, wat het weer onderscheidt van een traditionele moes.

> Lekker! Frisse appelcompote van ZTRDG

Compote
Bron: Pixabay

Jam vs. marmelade

Dan is er nog marmelade, wat weer iets anders is. Ja, ook hier wordt fruit en vaak ook nog suiker gebruikt, maar het zijn vooral de stukjes schil die zorgen voor een opvallende structuur en smaak. Dat is meteen het grootste verschil tussen marmelade en jam.

Marmelade is door het weglaten van pectine een stuk beter smeerbaar dan jam, maar om toch een wat dikkere structuur te creëren wordt het geheel vrij lang (in)gekookt.

Lekkere recepten voor jam:

Marmelade bloedsinaasappel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.