Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 8 feb 2024
Leestijd: 1 minuut

Culy Basics: zelf seroendeng maken (à la Ottolenghi)

Een Indonesische rijsttafel is niet compleet zonder bijgerechten. En van al die bijgerechten is seroendeng niet alleen de meest veelzijdige, maar ook het makkelijkst om zelf te maken. Makkelijk, snel én ultiem lekker.

We leren je hoe je ‘t zelf maakt.

Wat is seroendeng?

Misschien heb je je weleens afgevraagd wat dat strooisel boven op je nasi rames compleet of op je ajam smoor, sajoer lodeh of rendang eigenlijk is. Dikke kans dat we hier te maken hebben met een gevalletje seroendeng: een droog mengsel van gebakken kokos, pinda’s, gebakken uien en specerijen.

We schreven al eerder over wat er precies in dit mengsel zit en hoe er verschillende versies van zijn. Dit recept – dat oorspronkelijk afkomstig is uit een kookvideo van Ottolenghi – is een basisversie, dus voel je vrij om het naar smaak aan te passen. Bijvoorbeeld met korianderzaad, gemalen komijnzaad, citroengras of limoenblad.

Seroendeng: gebakken kokos met Indonesische specerijen

Zelf seroendeng maken
Nancy van Batenburg voor Culy

Seroendeng maken

  1. Smelt de kokosolie in een grote koekenpan. Voeg de geraspte kokos, pinda’s en de gedroogde chilivlokken toe. Roer alles door elkaar en laat zo’n 6 minuten bakken op middelhoog vuur, tot het een bruin kleurtje krijgt.
  2. Haal de pan van het vuur en roer de gebakken uitjes, bruine suiker en een flinke snuf zout door het mengsel.
  3. Schep alles op een bakplaat of een groot bord om helemaal af te koelen.
  4. Doe het daarna in een keukenmachine en pulseer 3 tot 5 keer, om de pinda’s grof te malen.
  5. Klaar is je verse, zelfgemaakte seroendeng! Bewaar in een afgesloten pot op een koele, droge plaats.

Strooien maar:

Kokosrijst van Ottolenghi met seroendeng
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.