Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 7 mei 2021
Leestijd: 1 minuut

Culy Homemade: zalm met lapsang souchong-thee en frisse salade

Een toffe truc waar we over lazen op Bon Appétit: door zalm te marineren in rokerige lapsang souchong-thee, krijg je het effect van gerookte zalm. En er komt geen rookoven aan te pas! Ontzettend lekker in een frisse salade met peultjes, radijs en wasabi-rucola. De dressing is friszuur en Aziatisch.

Wil je van deze lichte salade een hele maaltijd maken, meng er dan wat rijstnoedels doorheen. Ook lekker met edamame en avocado!

Alles over de heerlijke gerookte thee: lapsang souchong

zalm met lapsang souchong
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je de zalm met lapsang souchong

Zet eerst de thee. Meng anderhalve eetlepel van de lapsang souchong met 150 ml kokend water. Laat dit drie minuutjes trekken. Zeef de theeblaadjes eruit en giet de thee in een grote diepvrieszak en doe de zalm erbij. Laat de zalm met lapsang souchong minstens twee uur marineren in de koelkast. Tip: leg ‘m er al een nachtje van tevoren in.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Haal de zalm uit de marinade, dep ‘m droog en leg ‘m op een met bakpapier beklede bakplaat. Wrijf ‘m lekker in met wat olijfolie, zout, peper en nog een kwart theelepel van de losse thee.

Schuif het visje ongeveer 20 minuten de oven in. Hij hoeft niet door en door gaar te zijn, het is juist lekker als het vlees nog mooi mals is. Trek de zalm met twee vorken in grove stukken uit elkaar.

Zo maak je de salade

Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje en klop ze door elkaar. Laat tien minuten staan.

Schik ondertussen de sugar snaps, radijsjes, de sla en de komkommer op de borden. Schik de stukken zalm op de salade en giet de dressing eroverheen.

zalm met lapsang souchong
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy