Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 13 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Zalm met amandelsalsa uit de airfryer

Zalm met amandelsalsa: wij zouden het niet meteen associëren met een typisch airfryergerecht. Toch bewijst Bas Robben dat het prima kan, en nog veel meer dan dat. In zijn nieuwe boek Masterclass: Airfryer laat hij zien hoe veelzijdig de toepassingen van het populaire apparaat zijn. Van char siu tot tarte tatin en deze goddelijke zalm, de airfryer verdient volgens Bas véél meer waardering.

Bas: “De airfryer verdient niet de haat die hij van culinaire snobs krijgt. Goed, daar hebben de marketingmachines van bekende merken grotendeels zelf voor gezorgd door het apparaat als frituurvervanger te marketen. Maar de airfryer is helemaal geen hete luchtfriteuse. Het is de Tesla onder de heteluchtovens. Geen enkele thuisoven kan opboksen tegen de gelijkmatigheid waarmee een airfryer de ingrediënten van alle kanten torpedeert met hete lucht. Daardoor komen nootjes, kippenvleugels en afbakbroodjes er goudgeel uit. Het is een fantastisch ding.”

Geroosterde zalm met amandelsalsa uit de airfryer
Bron: Saskia van Osnabrugge

Geroosterde zalm met amandelsalsa

1. Strooi de amandelen in het mandje van de airfryer en rooster ze 5 tot 7 minuten tot ze goudbruin zijn. Doe ze in een kom en laat afkoelen.

2. Meng voor de marinade alle ingrediënten door elkaar.

3. Wrijf de zalmzijde zonder huid in met de marinade.

4. Bekleed het mandje van de airfryer met een klein stuk bakpapier, ongeveer ter grootte van de zalm. Leg de zalm met de huidkant naar beneden op het bakpapier. Bak de zalm 12 minuten op 180 °C.

5. Maak intussen de salsa. Hak de amandelen samen met de olijven en kappertjes fijn. Doe ze in een kom. Snijd het basilicum ragfijn. Meng het basilicum samen met de olijfolie en de rodewijnazijn door het amandelmengsel. Proef en breng indien nodig op smaak met zout. De olijven en kappertjes zijn al zout, dus misschien is het niet nodig.

6. Haal de zalm met een brede spatel uit de airfryer en serveer met de salsa.

Masterclass: Airfyer van Bas Robben (Carrera Culinair) is nu te koop voor €19,99. 

Meer over de airfryer:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.