Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 12 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Nigeriaanse suya (rokerige runderspies met pittige pindamarinade)

Als je van pittig eten en barbecueën houdt, let dan goed op. Wij hebben het perfecte barbecuehapje voor jou, namelijk Nigeriaanse suya. Dat zijn pittige runderspiezen met een rokerige pindamarinade. Erg lekker met verfrissende tomaat en rode ui. Durf jij ‘t aan?

Met het barbecueseizoen in zicht zijn we op de Culy-redactie volop bezig met wat we deze zomer gaan staan grillen. Culy’s Ogechi weet het wel, bij haar staat iedere zomer Nigeriaanse suya op het menu. Dat is Nigeriaans streetfood van dungesneden rundvleesspiesjes met een onweerstaanbare pindamarinade.

Suya
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je Nigeriaanse suya

Begin met het maken van de suyakruidenmix. Doe hiervoor de geroosterde pinda’s samen met de kruiden in een keukenmachine. Maal fijn tot een gekruimelde marinade.

Ga daarna aan de slag met de suya. Doe de dungesneden runderlende in een kom, samen met 3/4 van de suyakruidenmix en één eetlepel zonnebloemolie. Marineer de suya minimaal 8 uur in de koelkast, maar een nacht is altijd goed. Laat de satéprikkers het laatste halfuur weken in een bakje met water (dit voorkomt dat ze zullen verbanden tijdens het grillen).

Tijd om de suya te grillen. Dit kun je doen in de oven (op de grillstand), in een grillpan of op de barbecue. Haal de satéprikkers uit het water en prik daar de reepjes runderlende op.

Verhit je grill/oven op 230 graden of verhit een grillpan op mediumhoog vuur. Grill de suya 3-5 minuten en draai één à twee keer om totdat het vlees licht verbrande randjes heeft.

Haal de spiesjes van de grill en leg op een bord. Bestrooi als laatst met de overgebleven suyakruidenmix of leg die ernaast op ‘t bord, zodat je kunt dippen.

Serveer de suya samen met de gesneden tomaten en rode ui.

Suya
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer uit de Nigeriaanse keuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.