Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 14 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Materialen die beslist niet in je airfryer kunnen

De airfryer is niet meer uit onze keukens weg te denken. Wie ‘m nog niet heeft, is vaak sceptisch, maar eenmaal gezwicht blijkt de airfryer een parel voor onverwachte culinaire hoogstandjes. De laatste jaren lijkt het al helemaal alsof álles maar in de airfryer wordt geknikkerd, maar er zijn ook heel wat materialen die juist níét in de airfryer kunnen. Welke ovenschalen of folies mogen er bijvoorbeeld wel en niet in?

Wij zochten ‘t voor je uit!

Deze materialen mogen beslist niet in je airfryer

Wees gewaarschuwd!

Plastic bakjes

Een open deur wellicht, maar toch moeten we ‘m noemen. De airfryer staat naast veredelde snackmaker ook bekend om zijn gave dat ‘ie zo makkelijk kliekjes kan oppiepen. Let in elk geval altijd goed op dat je de plastic bakjes waar je kliekje in zit even op je aanrecht laat staan. Anders is én je bakje, maar vooral het eten verpest.

Houten planken en vormen

Hoewel dit ook onnodig te benoemen lijkt, wordt hout steeds vaker gebruikt om te koken. Zo zagen we in een Italiaanse keuken in Puglia dat pizzadeeg af en toe best eens in het houten mandje de hete oven in wordt geslingerd om er zo in mum van tijd lekkere broodjes van te bakken. Doe dit thuis niet na, want hout is een van de materialen die niet in de airfryer mag. Het hout beschadigt dan direct waardoor je airfryer in vuur en vlam komt te staan.

Alles MET anti-aanbaklaag

Deze verwacht je wellicht niet, maar laat je ovenschalen, pannen en potjes MET anti-aanbaklaag ver uit de buurt van je airfryer. Waarom? De olie kan tijdens het ‘koken’ in de airfryer de anti-aanbaklaag beschadigen waardoor deze kan afbreken. Dat zou natuurlijk zonde zijn.

Deze materialen mogen wel in je airfryer

En van sommigen zou je ‘t misschien niet verwachten.

Aluminiumfolie

Hoewel sommige mensen alleen bij het geluid van ritselend aluminiumfolie al kortsluiting krijgen, kan de folie prima in je airfryer. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Zo mag je de aluminiumfolie alleen in het mandje van de airfryer gebruiken. Leg je het namelijk ‘los’, dan kan het door de wind gaan waaien en in contact komen met de gevaarlijke delen in je airfryer en alsnog geen prettige uitkomst hebben.

Bakpapier

Ook bakpapier kan zonder problemen in de airfryer. Let hierbij ook wel op dat je het probeert in het mandje te plaatsen en anders met iets van bijna dezelfde grootte als het bakpapier erop. Anders kan ook dit gaan rondwaaien en levert dat alsnog brandgevaar op.

Bakvormen en schalen die ook in de oven kunnen

Hoewel een airfryer vaak tot geschenk uit de hemel wordt geprezen, is en blijft het in de meeste gevallen natuurlijk een mini heteluchtoventje. Vandaar dat alle bakvormen en schalen die ook in je oven kunnen, ook in de airfryer mogen. Ja, zelfs siliconen bakvormen!

Roestvrijstalen en gietijzeren potten en pannen

Ook je favoriete roestvrijstalen pannetje mag in de airfryer – al hebben we met ons eerste Philips-modelletje dan wel vraagtekens bij de grootte van hedendaagse airfryers als er een pan in zou passen. Maar, ‘t is handig om te weten. Je gietijzeren cocottes en andere kleine kommetjes kunnen er ook zonder pardon in.

De pizzasteen

Je zou ‘t misschien niet verwachten, maar zelfs de pizzasteen mag in de airfryer. Hij moet natuurlijk wel passen, maar mocht dat zo zijn dan is het zeker het proberen waard de steen eens op te warmen in de hetelucht friteuse en te kijken wat voor parels van pizza’s eruit komen!

Knoflook poffen in de airfryer: zo doe je dat

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.