Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 9 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: witte asperges met gin-hollandaise (makkelijk met de staafmixer)

Kijk eens wat een lekker bordje Hollands glorie! De witte asperges zijn weer volop aanwezig en daar worden wij altijd ontzéttend blij van. Het lekkerst blijven ze op klassieke wijze (vinden we), maar daar geven we wel een eigentijdse twist aan met een gin-hollandaise.

Kookboekenschrijfster Susan Aretz (die haar eigen Holy Unicorn Gin op de markt heeft, met yuzu en szechuanpeper) omschreef laatst hoe een chef in een restaurant een beetje van haar gin gebruikte in een hollandaisesaus. Onze ogen werden zo groot als schoteltjes: kun je hollandaise maken met gin?

Dat blijkt dus. En omdat dit idee ons niet meer losliet, besloten we het zelf uit te proberen. Niet geïntimideerd raken, met dit recept maak je een makkelijke (fool-proof) hollandaise met de staafmixer. We zouden bijna vergeten dat we die serveren bij witte asperges, krieltjes, een zachtgekookt eitje en wat gedroogde ham.

Foolproof hollandaisesaus in 1 minuut… met een staafmixer

Witte asperges met gin-hollandaise
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Witte asperges met gin-hollandaise

Schil de asperges en snijd ongeveer 2 centimeter van de onderkant af (het houterige gedeelte). Bewaar alles.

Zet een grote pan water op met zout en peper en een grote klont roomboter. Doe hier de aspergeschillen en -kontjes bij en zorg dat het water tegen de kook aan zit. Laat vijf minuten trekken en verwijder dan de schillen.

Voeg dan de asperges toe aan het water om ze te blancheren. Geef ze ongeveer 15 minuutjes, maar hou ze in de gaten. Met een mesje kun je voorzichtig in de asperge prikken om de gaarheid te controleren. Beetgaar vinden wij ze ‘t lekkerst.

Gaar ondertussen de krieltjes in de magnetron. Dat kan vaak in de verpakking, anders leg je ze op een bord en prik je ze een paar keer in met een vork. Pof ze in 7 minuten op 700 watt.

Kook de eieren in 7 minuten gaar (of zoals je ze lekker vindt), laat ze schrikken in koud water en pel ze. Snijd ze in tweeën.

Maak als laatste de gin-hollandaise. Smelt daarvoor de 100 gram boter in een pannetje totdat het helemaal gesmolten en goed heet is, maar niet bruin. Giet over in een maatbeker.

Doe de eidooiers in de hoge beker van je staafmixer. Voeg de gin en een snuf zout toe. Zet je staafmixer erin en zet ‘m aan. Giet vervolgens heel langzaam de gesmolten hete boter erbij, in een heel dunne straal. Niet te snel gieten! Langzaam zal de gin-hollandaise dikker en mooi lobbig worden.

Maak de borden op: leg op elk bord vier asperges. Leg de gepofte krieltjes eromheen en drapeer de plakjes ham ernaast. Leg de eitjes bovenop de asperges en giet de gin-hollandaise eroverheen. Maak af met de tuinkers.

Witte asperges kopen: tips & tricks (waar moet je op letten?)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.