Redactie
Redactie Recepten 29 jun 2012
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je de ultieme sgroppino

Grote kans dat je sgroppino associeert met een zonovergoten Italiaans terras, maar ons houdt ‘t niet tegen om het drankje ook volop in Nederland aan onze gasten voor te schotelen. Deze ijskoude cocktail is niet alleen geweldig lekker, hij is ook erg makkelijk – zelfs in grote hoeveelheden – te maken en kent leuke variaties.

Wat is een sgroppino ook alweer?

Uit Cocktails met Victor leren we dat sgroppino van een verbastering van het Italiaanse woord ‘losmaken’ komt. De logica? Na een maaltijd zorgt een sgroppino dat je maag ‘losgemaakt’ wordt en gaat ontspannen. Sgroppino’s zijn dus een typisch drankje voor na een zwaardere maaltijd, of als pre-dessert. De ingrediënten van een sgroppino zijn veelal vodka, prosecco en citroensorbetijs. Die worden gemixt tot een mooie, gladde textuur ontstaat.

Het resultaat is een ijskoud, tongstrelend drankje dat meestal in champagneglazen (flûtes) wordt geserveerd. De garnering is vaak simpel: helemaal niets of gewoon met een simpel sliertje citroenschil. En ja: feit dat een sgroppino ook bubbels bevat, vinden wij reden genoeg om ‘t drankje ook als aperitief te serveren. Ga dus vooral je gang, mocht je die behoefte voelen.

Zo maak je de ultieme sgroppino

In de basis bestaat een sgroppino dus uit drie bovenstaande hoofdingrediënten. Regel nummer 1: zorg dat alle ingrediënten zo koud mogelijk zijn. Bubbels goed koel, sorbet en vodka (ja echt) uit de vriezer. Ook je glazen kun je van tevoren even koelen in de diepvries.

Hou vervolgens volgende hoeveelheden aan:

  • 20 ml vodka
  • 30 ml prosecco
  • 2 bolletjes citroensorbetijs

Doe deze ingrediënten in een blender en mix tot een gladde, romige massa. Dit is voldoende voor één sgroppino, dus vermenigvuldig de ingrediënten gerust als je meteen meerdere drankjes tegelijk wilt maken. Dat maakt het trouwens – net als punch – een handige cocktail voor een groter gezelschap. Uiteraard zijn op deze cocktail ook heel wat variaties te bedenken. Zo deelden we eerder een knalroze exemplaar, met sorbet op basis van rode bessen en rosé bubbels (aanrader!).

Ook lekker: vervang de vodka ‘ns door limoncello of grappa. Die eerste voor de citruslovers onder ons (wie is dat eigenlijk níét?), die tweede voor wie het wat kruidiger mag zijn.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.