Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 17 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Feestdagenvis: Gravad Lax met mosterd-dillesaus van Bart van Olphen

Zin om een lekker visrecept op tafel te zetten tijdens de kerstdagen? Bart van Olphen helpt je met de lekkerste recepten voor feestdagenvis! Dit recept voor Gravad Lax met mosterd-dillesaus is een klassieker waar je nog vele jaren plezier van kunt hebben. Perfect als voorgerecht of amuse voor kerst.

Bart: “Gravad Lax betekent het begraven van zalm in gekruid zout. Als je een andere kleur of smaak wilt meegeven kun je het gekruide zout mengen met bijvoorbeeld wat bietensap of wodka.

Belangrijk is dat je goed de tijd neemt om de smaken in de vis te laten trekken. Nadat je het overtollige zout van de vis hebt gespoeld kun je de vis weer kleurig voorzien van een laagje verse of geroosterde gedroogde kruiden. Een frisse dressing maakt het gerecht helemaal af. Voor de bereiding van Gravad Lax kun je zowel gekweekte als wilde zalm gebruiken.”

Ook handig: de lekkerste voorgerechten voor een heerlijk begin van het kerstdiner

Bron: © David Loftus

Gravad Lax met mosterd-dillesaus

Leg de zalm met het vel naar boven op een grote plank. Maak inkepingen in de huid van 2 centimeter lang en 1 centimeter diep, zodat het onderliggende visvlees blootgelegd wordt. Herhaal dit elke centimeter over de lengte van de filet. Bekleed een (bak)plaat met plasticfolie en leg de vis erop met het vel naar beneden.

Druk de helft van het korianderzaad en het venkelzaad en alle peperkorrels in een vijzel fijn, maar tot ze nog enigszins korrelig zijn en structuur hebben. Voeg het zout, de suiker, wodka, citroenrasp, sinaasappelrasp, de helft van de dille en alle peterselie toe. Meng de ingrediënten tot een mooi mengsel.

Verdeel dit mengsel evenredig over de vleeszijde van de zalmfilet en wrijf goed in. Wikkel de plasticfolie om de vis en druk goed aan. Leg een tweede (bak)plaat op de zalm en verzwaar deze met gewichten zoals conservenpotjes of -blikken. Zet de zalm 8-12 uur in de koelkast.

Haal de vis uit het folie en schraap de marinade voorzichtig met je vingers van de vis. Spoel de vis onder koud, zacht stromend water om hem van het zout en de korrels te ontdoen. Het is niet nodig om dit grondig te doen, de grove laag verwijderen is voldoende. Dep de filet droog met keukenpapier.

Stamp in de vijzel het overgebleven venkel- en korianderzaad grof. Meng het met de overgebleven gehakte dille en strooi over de zalm. Druk de kruiden met je hand zachtjes op het visvlees.

Meng de olijfolie, mosterd, dille, honing en het citroensap in een kom. Breng de mosterd-dillesaus op smaak met zout. Snijd de vis met een trancheermes in mooie dunne plakken. Begin aan de staartkant.

Serveer de gravad lax met de mosterd dillesaus, lekker brood of toast en een stuk citroen.