Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 16 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Culy Basics: de allerlekkerste traditionele Griekse moussaka

Laagjes van gefrituurde aardappel en groenten met daar bovenop een kruidige saus, gekroond met een heerlijk romige bechamelsaus… we hebben het natuurlijk over moussaka. Dit rijkgevulde ovengerecht is zonder twijfel een van de populairste gerechten uit de Griekse keuken, dat ook nog eens makkelijker te maken is dan je denkt.

Die laagjes zien er zo indrukwekkend uit, dat je al gauw denkt dat het maken van moussaka heel wat werk vraagt. Maar wat blijkt: niks is minder waar! Het zijn maar een paar simpele stappen die je moet volgen om een traditionele Griekse moussaka op tafel te zetten.

Zoals voor elk traditioneel recept zal het recept voor moussaka verschillen per huishouden. Zo gebruiken wij aubergine én courgette, dat verschil in smaak vinden we namelijk extra lekker. Maar er zijn ook mensen die liever alleen aubergine gebruiken. En om de moussaka budgetproof te houden kiezen we voor rundergehakt in plaats van lamsgehakt.

Traditonele moussaka
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

De geschiedenis van moussaka

Dit klassieke gerecht is afkomstig van de Griekse kok Tselementes, die in het begin van de 20e eeuw een kookboek schreef waarmee hij alle gerechten uit de Ottomaanse keuken wilde bannen. Als we het in het Westen hebben over moussaka, bedoelen we dan dus ook vaak de Griekse versie.

Maar wist je dat het woord moussaka eigenlijk uit de Arabische keuken komt? Dit betekent ‘fris’: traditioneel gezien wordt moussaka namelijk koud opgediend. Ze serveren het in de Arabische wereld dan ook meer als mezze, in de vorm van een gekookte salade met tomaten en aubergine.

Wat staat er allemaal op een mezze tafel?

arabische moussaka
Bron: Esin Deniz via Adobe Stock

Zo maak je Griekse moussaka

Frituren van de groente

  1. Zout de aubergine- en courgetteschijfjes, zodat het vocht uit de groente trekt. Zet de groente even opzij, voor zo’n 10 minuten.
  2. Zet de frituurpan aan (of een diepe pan met olijfolie op het vuur) en verhit de olie tot 170 graden.
  3. Dep de aubergine en courgette goed droog.
  4. Frituur de groente en de aardappelschijfjes goudbruin in ongeveer 5 tot 10 minuten.
  5. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zout. Zet opzij terwijl je verder gaat met de rest van de moussaka.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Tomatensaus

  1. Zet een diepe pan op het vuur en verhit de olijfolie. Voeg de uien toe en bak kort aan.
  2. Doe daarna knoflook, gemalen kruiden en suiker in de pan en bak samen met de ui zo’n 3 minuten.
  3. Voeg het gehakt toe aan de pan en bak in zo’n 10 minuten rul.
  4. Als het gehakt goed bruin is gekleurd, mag de tomatenpuree er doorheen. Bak dit voor zo’n 3 minuten mee, zo bak je namelijk de zurigheid uit de tomatenpuree.
  5. Voeg daarna de tomatenblokjes en de verse kruiden toe. Laat de saus goed indikken en kruid met peper en zout. Zet opzij.

Bechamelsaus

  1. Bovenop de moussaka komt de romige bechamelsaus. Smelt hiervoor de boter in een grote pan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de bloem hier aan toe, klop door elkaar met een garde en laat de bloem garen en bruin kleuren (voor een roux), ongeveer 5 minuten.
  3. Voeg de melk in delen toe aan de roux, hierdoor vermijd je klonten. Zodra de bechamelsaus indikt en begint te bubbelen mag de pan van het vuur.
  4. Voeg de eieren en kruiden toe samen met de eidooiers en de helft van de Parmezaan.
  5. Schep 3 eetlepels van de bechamelsaus bij de tomatensaus en meng dit goed.

Bouwen van de moussaka

  1. Vet een ovenschaal in met olijfolie.
  2. Bouw de moussaka eerst op met een laag aardappels, gevolgd door de aubergine en de courgette. Verdeel de tomatensaus over de groente en verspreid de bechamelsaus er overheen.
  3. Bestrooi met de rest van de Parmezaan, zodat de moussaka een mooie korst krijgt.
  4. Zet de ovenschaal in de oven en bak 45 minuten.
  5. Haal uit te oven en bestrooi met peterselie. Laat 10 minuten afkoelen voordat je de moussaka aansnijdt.
Traditonele moussaka
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Meer Griekse recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.