Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 11 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Spaanse olijfoliecrackers met anijs (tortas de aceite)

Het is elke keer vaste prik: in de Spaanse supermarkt gaan we steevast op zoek naar tortas de aceite. Oftewel: Spaanse olijfoliecrackers met anijs. Maar als Spanje ver weg is, maak je ze gewoon zelf.

Het bedrijf Ines Rosales maakt al jarenlang de beste, flinterdunne tortas de aceite, die met de hand worden gemaakt en per stuk worden verpakt in vetvrij papier. De crackers worden gemaakt met een flinke hoeveelheid olijfolie en de naturel versie wordt gekruid met anijs en suiker. Daarmee zijn de crackers de perfecte mix van hartig en een vleugje zoet.

Tortas de aceite zijn er ook in veel andere smaken, zoals kaneel, sinaasappel en rozemarijn-tijm, maar wij blijven de klassieker toch het allerlekkerst vinden. Hieronder het recept!

Tortas de aceite
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Tortas de aceite recept

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet twee bakplaten klaar, bekleed met bakpapier.

Meng in een kom het warme water met de gist en klop er met een vork de olijfolie doorheen.

Doe de bloem samen met het zout en de anijszaadjes in een kom en meng. Voeg daarna het natte mengsel van hierboven toe en meng met je handen tot je een glad, soepel en samenhangend deeg hebt. Is het deeg te droog? Voeg dan nog een klein beetje (warm) water toe. Is het te nat? Voeg dan bloem toe.

Maak een bal van het deeg, leg het in een licht met bloem bestoven kom en dek af met plasticfolie. Laat het deeg 30 minuten tot een uur rijzen op een warme plek.

Verdeel het gerezen deeg in 12 stukken en rol ze uit tot dunne rondjes. Ze zullen misschien niet perfect rond worden, maar dat geeft niet: je bakt ze voor jezelf, niet voor de jury van Masterchef. Leg ze op het bakpapier.

Meng de suiker met de 2 theelepels anijszaad. Bestrooi de crackers met de anijssuiker en druk de suiker er voorzichtig een beetje in met je vingers of de achterkant van een kommetje. Prik met een vork gaatjes in de crackers.

Laat de Spaanse olijfoliecrackers in ongeveer 15 minuten lichtbruin en knapperig bakken in de voorverwarmde oven.

Olé! Meer lekkere Spaanse recepten:

Spaanse anijscrackers met olijfolie
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.