Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Recepten 2 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: telor ketjap met ulang ulang (ketjap eieren met spitskoolsalade)

Ben jij ook zo’n fan van Ind(ones)ische rijsttafels? Wij in ieder geval wel. Nu laten we het klaarmaken van een complete rijsttafel meestal over aan de pro’s, maar deze telor ketjap zou je kunnen beschouwen als een vereenvoudigd model ervan. Licht pittige in ketjap gebakken eieren (telor ketjap) en een frisse salade met spitskool, amandel en wortel (ulang ulang). Rijst erbij om het af te maken et voila: Selamat makan!

Indisch of Indonesisch eten

Vanja van der Leeden legt het heel goed uit in haar geweldige kookboek Indorock: Indisch en Indonesisch eten zijn niet helemaal hetzelfde. Toch halen we de termen vaak door elkaar.

Even kort door de bocht: Indonesisch is het eten dat de inwoners van Indonesië al heel lang klaarmaken. De Indische keuken vloeit voort uit ons koloniale verleden en de tijd dat Europeanen zich na de onafhankelijkheid in Indonesië vestigden. Indisch eten is dus meer een mix, zeg maar. Allebei heerlijk, in theorie wel iets anders.

Weetje: de rijsttafel is dus niet typisch Indonesisch, maar bedacht door Hollanders en vandaar een Indisch fenomeen.

Zeebaars pepesan tomat uit INDOROCK

Telor ketjap
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy.nl

Telor ketjap met ulang ulang (ketjap eieren met spitskoolsalade)

Verwarm een flinke scheut zonnebloemolie in een smalle koekenpan en bak de gekookte eieren kort aan alle kanten. Schep uit de olie en laat uitlekken op een papiertje. Voeg ui en knoflook toe aan de pan en bak dit 1 minuut, voeg vervolgens de tomatenpuree toe. Bak dit nog eens 2 minuten.

Voeg de sambal, ketjap, vegan vissaus, suiker en water toe. Meng alles goed door elkaar en voeg de eieren toe. Schep de saus over de eieren en laat deze op heel zacht vuur ongeveer 15 minuten trekken, terwijl je soms roert. Langer mag ook, als je de tijd hebt.

Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.

Meng alle ingrediënten van de salade door elkaar heen. Zet weg zolang je op de eieren wacht (dit gerecht is ook heel makkelijk van te voren klaar te maken) en serveer bij de eieren en salade.

*De ulang ulang is geïnspireerd op het mooie recept van Smaakmenutie, maar je mag uiteraard variëren met de groente, taugé of andere kiemgroente passen er ook heel goed bij.

Ketjap telor
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy.nl

Zin in nog meer Indisch eten?

Oh, en maak jij één van onze recepten klaar? Maak er een foto van, deel deze op je stories (of je Insta-grid) met #culyhomemade en @culynl en wij delen jouw foto via ons Instagram-account!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.