Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 22 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Sweet & sticky ribs van de barbecue van Pitmaster X

Een goed recept voor kleverige sweet & sticky ribs van de barbecue mag niet ontbreken in je barbecuereceptoire. Met dit recept van barbecue-goeroe Pitmaster X weet je dat dat helemaal goed komt.

Als Pitmaster X heeft Roel wereldwijd bijna een half miljoen volgers op zijn Youtube-kanaal en sociale media. Deze pitmaster staat bekend als een echte barbecue-goeroe en laat je zowel traditionele als nieuwe bereidingstechnieken voor je barbecue, grill en smoker zien.

Pitmaster X: “Wie begint niet te watertanden bij de gedachte aan ribbetjes van de barbecue? De zalige rookgeur van het boterig-zoete vlees kruipt als het ware in je neus. Iedere pitmaster heeft zijn eigen recept voor volmaakte Sweet & Sticky Ribs, hier volgt het mijne.

Welke ribbetjes u kiest, is voor dit recept niet zo belangrijk. Het mogen spareribs zijn, maar net zo goed ook St. Louis style ribs of mooie dikke baby back ribs. Van belang is vooral van welk dier het vlees komt. Varkensvlees is het geschiktst, bij voorkeur dat van het Duroc-varken, een ouder ras, of een kruising met een ander ras”

sticky ribs van de barbecue
Bron: BBQ Magic

Zo maak je de sweet & sticky ribs 

Sweet X Rub

Maak eerst de Sweet X Rub. Meng daarvoor alle ingrediënten in een kommetje en zet apart.

Sweet Apple Elixir-saus

Meng alle ingrediënten in een kookpan en breng de saus al roerend aan de kook. Laat koken tot de suiker is opgelost en neem de pan van het vuur. De saus is nu klaar voor gebruik. Zet apart.

De sticky ribs

Verwijder eerst het zilverkleurige vlies van de ribben. Bestrijk ze vervolgens met wat zonnebloemolie en bestrooi ze royaal (ongeveer 75 gram) met de Sweet X Rub. Leg de ribben in een op 120 °C voorverwarmde rookoven en laat ze 2 uur roken. Neem ze eruit en leg ze op een groot stuk extra sterke aluminiumfolie.

Verdeel kleine stukjes boter en 100 gram van de Sweet Apple Elixir-saus over de ribbetjes. Wikkel ze vervolgens in de folie en leg het pakketje in de rookoven. Neem het er na 2 uur weer uit en pak de ribbetjes uit. Leg ze weer in de rookoven en laat ze langzaam gaar worden.

Bestrijk ze tussendoor met de rest van de Sweet Apple Elixir (100 gram). De ribbetjes zijn gaar zodra je er met een dun spiesje gemakkelijk in kunt prikken.

BBQ Magic cover

BBQ Magic van Roel Westra (Pitmaster X) is nú te koop voor € 29,99 in de (digitale) boekhandel. 

Meer voor op de barbecue:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.