Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Recepten 20 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: Filipijnse Sinangag (garlic fried rice of knoflookrijst)

In de Filipijnen kun je Sinangag (of garlic fried rice) vinden op – letterlijk – iedere hoek van de straat. Het is daar ontzettend geliefd en we begrijpen helemaal waarom. Dit Filipijnse gerecht is in feite gebakken rijst in knoflookolie met krokante stukjes knoflook. Simpel, bizar lekker en íéts in ons zegt dat ‘ie binnenkort nog heel vaak bij je op tafel komt.

Gebakken rijst of fried rice

In Azië – en in andere werelddelen trouwens ook – is rijst alom. Bij het ontbijt, lunch en het avondmaal wordt ‘t er gegeten en dat in allerlei vormen en maten. Gebakken rijst is dan ook erg populair. Enerzijds vanwege de lekkere smaak, anderzijds omdat je er makkelijk restjes rijst mee opmaakt.

Nasi goreng, de Indonesische variant, is daar bijvoorbeeld een goed voorbeeld van. Letterlijk betekent nasi goreng simpelweg gebakken rijst. De Filipijnse variant van gebakken rijst is in feite niet heel anders, alleen hebben zij er wel een heel goede extra toevoeging aan gedaan… En dat is knoflook. Hallelujah galmt er door het beeldscherm heen. Krokante knoflook bij de rijst? Dat is inderdaad zo lekker als het klinkt.

Om zo uit de kom te lepelen is dit gerecht al fantastisch, maar met een gebakken eitje erbij en deze Tocino (Filipijns gemarineerd spek) vormt het een perfect ontbijt of lunch. Samen met een Aziatische salade (zoals deze hartige watermeloensalade of een simpele komkommersalade) wordt het al helemáál een gerecht om nooit meer te vergeten.

Garlic fried rice
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy.nl

Filipijnse garlic fried rice (Sinangag)

In de Filipijnen gebruiken ze altijd restjes rijst voor dit gerecht. Anders breng je het water van de rijst aan de kook, zet zacht en laat droogkoken. Schep op een plaat en laat in de koelkast nog 2 uur afkoelen voor gebruik.

Breng een gelijke hoeveelheid (gewassen!) rijst en water aan de kook. Als het begint te koken zet je het vuur lager tot de rijst gaar is en al het water is verdampt. (Echter is gieten van de rijst not done in de Filipijnen.) Als je vers gekookte rijst moet gebruiken, spreid deze dan in een dunne laag uit op een bakplaat en leg deze in een paar uur in de koelkast om uit te drogen en volledig af te koelen. Daarna kun je het lekker wokken

Verwarm een flinke scheut plantaardige olie in een koekenpan – de onderkant van de pan mag bedekt zijn – en laat het warm worden. Bak hierin kort de knoflook aan, totdat ‘ie lichtbruin kleurt. Let op: dit gaat snel.

Schep de knoflook uit de olie met een schuimspaan en laat uitlekken op een keukenpapiertje. Laat de olie in de koekenpan zitten.

Voeg de rijst toe aan de olie en bak op medium-hoog vuur de rijst voor 4 minuten. Bak in een andere pan de eieren als spiegelei (of hoe jij ‘t het lekkerste vindt).

Schep de rijst in de kommen en besprenkel met de knapperige knoflook, de ringetjes bosui en serveer er het eitje erbij.

Tip: gebruik kokosolie als plantaardige olie of voeg aan het einde een klontje roomboter toe, dat geeft een extraatje aan het gerecht.

Garlic fried rice
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy.nl

O, en maak jij één van onze recepten klaar komende week? Maak er een foto van, deel deze op je stories (of je Insta-grid) met #culyhomemade en @culynl en wij delen jouw foto via ons Instagram-account!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.