Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 21 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Spareribs Paramaribo uit het heerlijke nieuwe boek van Judith Cyrus

Het nieuwe kookboek ‘Paramaribo’ van Judith Cyrus is een pareltje. Het boek is een kleurrijke verzameling recepten uit de culinaire smeltkroes die Suriname heet. Want de Indiase, Creoolse, Hindoestaanse, Javaanse, Chinese, Portugees-Joodse en Hollandse keukens vind je allemaal terug in de veelzijdige keuken van dit land.

“Vraag iemand naar zijn favoriete Surinaamse gerecht en aan de hand van zijn antwoord kun je herleiden hoe goed hij is ingevoerd in de Surinaamse keuken”, zegt Judith in dit boek. Veel mensen kennen de bekendere gerechten als saotosoep, pom en moksie alesie. Maar Suriname heeft nog veel meer culinaire ontdekkingen. Sopropo, heri heri, phulaori en gulung gulung bijvoorbeeld. Judith geeft je in haar boek Paramaribo een heerlijke mix van dat alles.

Wij leerden Judith Cyrus voor het eerst kennen in de keuken bij ‘Scheltema Kookt!’, in de Amsterdamse boekhandel. Zo verzorgde ze een diner met Yotam Ottolenghi, die ze kende van haar stages bij zijn restaurant Nopi in Londen. Judith werkte daarnaast ook bij bbq-koning Jeroen Hazebroek en sambal-goeroe Agus Hermawan (Ron Gastrobar Indonesia).

Judith Cyrus
Judith Cyrus / Bron: Tom Feenstra, Fotomatic

Reis mee naar Suriname

In onderstaand recept neemt Judith je mee op reis naar Suriname met een bijzonder gerecht: haar Spareribs Paramaribo!

Judith: “We zijn 3 uur geleden geland op het vliegveld van Suriname. De wachtrij voor de douane heeft me in drie kwartier naar het Surinaamse ritme gebracht, maar ik ben lichamelijk nog geheel niet geacclimatiseerd. In de taxi wordt mijn lijf weer gekoeld naar Nederlandse temperaturen. Mede daardoor gaat mijn aandacht niet langer uit naar het koelen van mijn lichaam maar naar het voeden ervan.

We besluiten geen omweg te maken, maar wel gelijk ergens wat eten te halen. Veel overleg is er niet nodig, we maken een tussenstop bij Chi Min aan de Anton Dragtenweg, zodat ik mijn honger kan stillen met vlees uit de Chinese keuken. Het worden spareribs.”

Spareribs Paramaribo
Bron: © Christiaan Fielden

Spareribs Paramaribo

Breng in een grote pan de spareribs met handwarm water aan de kook en laat op halfhoog vuur 3 minuten koken. Schuim met een schuimspaan het kookwater af. Vul een schaal met koud water en leg de spareribs erin.

Verhit de olie 1 minuut in een pan. Verlaag het vuur, voeg de bruine suiker toe en bak 2 minuten mee. De suiker moet nog bruiner kleuren, maar mag niet aanbranden. Mocht je suiker toch aanbranden, begin dan opnieuw.

Voeg de afgekoelde ribs toe en roerbak ze 2-3 minuten. Voeg beide sojasauzen, de witte azijn, de rijstwijn, het water, de gember, het wit van de lente-ui en de knoflook toe en kook 25 minuten met het deksel op de pan . Roer zo’n 2 tot 3 keer.

Verwijder het deksel en verhoog het vuur. Roerbak nog 10 minuten tot de saus is ingedikt en de olie gaat afscheiden.

Serveren

Leg de spareribs op een grote schaal en garneer ze met het groen van de lente-ui. Lekker bij (kleef)rijst, nasi of bami, kousenband, zuur en sambal. Die recepten vind je allemaal terug in het boek.

Paramaribo boek

Paramaribo – een culinaire smeltkroes – van Judith Cyrus (Fontaine Uitgevers) is vanaf nu te koop voor € 34,99. 

Meer recepten uit de Surinaamse keuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.