Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 10 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: 4 x smörrebröd (zoet en hartig!)

Er komt de laatste jaren ontzettend veel lekkers uit Scandinavië onze kant op en wij voorspellen dat het Deense smörrebröd minstens zo booming gaat worden. Deze belegde sandwiches – traditioneel met roggebrood – zijn een feest op je bord. Maak ze voor Pasen!

Het leukste is natuurlijk om de eters aan je ontbijt- of brunchtafel te verassen met een smörgâsbord aan smörrebröd. Oftewel: zo veel mogelijk smaken en kleuren. Wij maakten daarom vier versies: tuinbonen hummus, bieten hummus, eiersalade met kerrie én een zoete variant van ricotta met banaan, honing en pistachenoten.

Voor de originele smörrebröd gebruik je roggebrood. Hou je daar niet van, gebruik dan tarwe-roggebrood (eventueel getoast) of lekkere crackers.

> Voor inspiratie: Culy ontdekt… culinair smørrebrød bij Aamanns 1921 in Kopenhagen

smörrebröd Pasen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je 4 x smörrebröd

Maak de tuinbonen hummus naar dit recept.

Voor de roze bieten hummus verwarm je eerst de oven voor op 180 graden. Verpak de bietjes losjes in een stukje aluminiumfolie en laat ze ongeveer een uurtje poffen in de oven, tot ze zacht zijn. Pel de bieten en stop ze in de keukenmachine met alle ingrediënten behalve de zaden. Die sprenkel je pas als laatste over de hummus. De hummus is ook lekker met nog een beetje extra Griekse yoghurt erop.

De eiersalade maak je door de eieren medium te koken, ongeveer 8 minuten. Pel ze, snijd ze in stukjes en meng ze met de mayonaise, yoghurt en de kerrie. De kerstomaatjes, bieslook en alfalfa plaats je er bovenop.

Voor het zoete smörrebröd meng je de ricotta met een theelepel vanille-extract in een keukenmachine. Die maakt er een romig geheel van. De andere theelepel vanille gaat door de honing. Besmeer de boterham met de ricotta, leg de banaan er dakpansgewijs in plakjes op, besprenkel met de honing en een handje pistache.

smörrebröd
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy